Požár střechy těžní věže na Dole Jeremenko v Ostravě

regiony

Ve čtvrtek 24.11.2022 se dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, z ostravských stanic Zábřeh a Poruba, zapojily do taktického cvičení, jehož tématem byl požár střechy těžní věže Dolu Jeremenko v Ostravě-Vítkovicích.

Požár střechy těžní věže na Dole Jeremenko v Ostravě
Z místa požáru
28. listopadu 2022 - 12:00
 
Cvičení začalo ve 12:26 hod. výjezdem první jednotky ze stanice Ostrava-Zábřeh. Po jejím příjezdu na místo události si velitel zásahu vyžádal na místo ještě lezeckou skupinu ze stanice Ostrava-Poruba, neboť se na střeše objektu nacházela osoba v bezvědomí, kterou nebylo možno zachránit jiným způsobem než pomocí lezecké techniky.

Při simulovaném požáru střechy památkově chráněné kladivové těžní věže Dolu Jeremenko (státní podnik Diamo) si hasiči vyzkoušeli tvoření dopravního a útočného vedení na ochoz a střechu této 53 metrů vysoké stavby a také ustavení, dosah a hašení pomocí automobilového žebříku AZ 53 Mercedes Arocs Magirus M55L. Lezecké družstvo hasičů z porubské stanice, která se specializuje na zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou, pak provedlo cvičný transport osoby ze střechy věže pomocí lezeckých technik a vybavení.



Cvičení, které bylo ukončeno krátce před 14.hodinou, prokázalo připravenost obou jednotek na podobné typy zásahů. Hasiči si nacvičili standardizované postupy, ověřili si možnosti nasazení různých typů prostředků a zároveň se seznámili s objektem, který nepatří mezi standardní objekty nejen městské zástavby, ale které skrývají různá specifika a nástrahy pro zasahující hasiče.

Moravskoslezskenovinky.cz informoval npor. Ing. Lukáš Popp, zastupující tiskový mluvčí, HZS Moravskoslezského kraje

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:hzs msk)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif