Příběhy folkloristů přiblíží putovní výstava Moc folkloru

regiony

Od 20. do 27.října 2022 zavítá do Brna na Zelný trh. Výstava se zaměřuje na spojení folkloru a moci komunistického režimu. Na zahájení nebude chybět živá hudba ani někteří pamětníci, jejichž příběhy jsou na panelech zachyceny.

Příběhy folkloristů přiblíží putovní výstava Moc folkloru
Ilustrační foto
9. října 2022 - 11:00

Brněnské zastavení výstavy Moc folkloru z produkce Paměti národa otevře vernisáž, kterou doplní projekce stejnojmenného dokumentu. Následující debata se Zdenou Kristovou a Josefem Varmužou moderovaná Michalem Stránským pak nabídne zájemcům možnost zapojit se do diskuse. Součástí zahájení vernisáže bude živá Horňácká muzika Petra Mičky, který je také spoluautorem projektu.

Dokumentaristé Barbora Čandová a Roman Zmrzlý spolu s Petrem Mičkou v rámci projektu Moc folkloru zaznamenali celkem dvanáct osobností folklorního života jižní a jihovýchodní Moravy, kteří vypráví své vzpomínky. V rozhovorech s pamětníky byl kladen důraz na vztah folkloru a moci. Všichni prožili větší či menší, ale rozhodně důležitou část svých životů za minulého režimu. Nabízí se tedy lákavě jasné shrnutí jejich sdílené zkušenosti: Komunistický režim zneužíval folklór a lásku lidí k němu pro své cíle. Když se ale podíváme jen o něco pozorněji, začne se vyjevovat obraz mnohem spletitější. Nebyl folklor lákavým prostředkem i jiných podob (politické) moci? Není s mocí vlastně nějak vnitřně spjatý? Etnografický kontext výstavy doplnil Michal Stránský.



Dokument Moc folkloru vytvořený z archivních materiálů a především ze vzpomínek folkloristů a životních epizod za minulého režimu se snaží vytvořit obraz destrukce víry, vztahu venkovského člověka k půdě, vykořenění, zneužití folkloru. Rozhovory natočili insider folkloru Petr Mička a dokumentarista Roman Zmrzlý. Folkloristé vyprávějí své příběhy, jak dobře vyjít a nezaplést se s režimem.

Jihomoravskenovinky.cz informovala Anna Michlová, tisková mluvčí, Paměť národa Jižní Morava.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:pametnaroda)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif