Rada Plzeňského kraje schválila pomoc Ukrajině

regiony

Rada schválila darování 6 ks elektrocentrál Ivano-Frankivské oblasti na Ukrajině v hodnotě 72.000 Kč. Dar partnerské oblasti bude ještě schvalovat krajské zastupitelstvo.

Rada Plzeňského kraje schválila pomoc Ukrajině
Ilustrační foto z jednání
9. prosince 2022 - 07:00

„Společně s kolegy Josefem Bernardem, Pavlem Čížkem a Pavlem Haisem povezeme do partnerské oblasti na Ukrajině druhou vyřazenou sanitku a další elektrocentrály. Ty jsou momentálně velmi žádanou pomocí. Je to naše třetí návštěva. Považujeme za solidární ukrajinskému regionu pomoci, jak je to ze strany Plzeňského kraje možné,“ říká hejtman Rudolf Špoták s tím, že kromě elektrocentrál bude naložen i zdravotnický materiál a další potřebné vybavení, kterého je na Ukrajině nedostatek.

V sanitce budou také 1 defibrilátor CORPULS 3 a 1 ks transportní plicní ventilátor OXYLOG 2000 plus. Tyto budou darovány ukrajinské neziskové organizaci Lysetská nemocnice. Během prosincové návštěvy partnerského regionu na Ukrajině bude oběma stranami oficiálně podepsána deklarace o partnerství.

Již v červenci 2022 vezli členové rady (hejtman Rudolf Špoták, jeho náměstkové Josef Bernard a Pavel Hais s radním Liborem Pickou) celkem 11 ks elektrocentrál spolu se zásobou zdravotnického materiálu a dalších potřebných věcí, a to v sanitním voze, který vyřadila Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje ze svého vozového parku.

Rada také dodatkem ke smlouvě schválila bezplatné prodloužení výpůjčky prostor ubytovny v Čechově ulici v Plzni, kde od března letošního roku Plzeňský kraj poskytuje ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Kapacita ubytovny je zhruba 200 osob, průběžně je zde ubytováno 150 osob. Budova je ve vlastnictví ČR – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, s nímž má Plzeňský kraj uzavřenou smlouvu o výpůjčce. V ubytovně pomáhají s provozem dobrovolníci organizace Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, kteří se výrazně podílejí také na provozu KACPU v Plzni zajišťováním péče o příchozí uprchlíky.



„Pomoc dobrovolníků organizace TOTEM je pro nás nepostradatelná. Jsou součástí celého týmu organizací, které od počátku uprchlické krize společně s Plzeňským krajem spolupracují,“ doplňuje Rudolf Špoták.

Plzenskenovinky.cz informovala Bc. Eva Mertlová, tisková mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

(jv,plzenskenovinky.cz foto:kú) 


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?