Repliky císařských korun putují po České republice

regiony

Repliky byly do expozičního místa Národního technického muzea zapůjčeny z Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Repliky císařských korun putují po České republice
Císařská koruna na výstavě
18. srpna 2022 - 12:30

Repliky obou císařských korun – císařské koruny Svaté říše římské a Svatováclavské koruny, které jsou ve vlastnictví Středočeského kraje, jsou až do začátku listopadu k vidění v nové expozici středověkých stavebních strojů v Plzni-Plasech v Centru stavitelského dědictví Národního technického muzea.

Repliky byly do expozičního místa Národního technického muzea zapůjčeny z Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Jedná se o svatováclavskou korunu, kterou nechal Karel IV. zhotovit ke své korunovaci 6. května 1346. Dále je zapůjčena a vystavena také koruna Svaté říše římské, jejíž vznik bývá historiky spojován s korunovací císaře Oty I. Velikého, dne 2. února 962. Karel IV. byl touto korunou papežem korunován na císaře roku 1355 v Římě.

Středočeský kraj pořídil kopii Svatováclavské koruny již v roce 2009. O sedm let později k ní přidal i repliku císařské koruny Svaté říše římské. Oba exponáty byly na konci loňského roku svěřeny do správy a hospodaření Galerie Středočeského kraje. Replika císařské koruny je dílem uměleckého řemeslníka Jiřího Urbana z Turnova, vznikla v roce 2009.  Exemplář je čtvrtou a zároveň prozatím poslední kopií, již rakouští historici povolili vytvořit. Repliku Svatováclavské koruny vytvořil v létě roku 2016 na zakázku Středočeského kraje turnovský šperkař Jiří Belda ml. Navázal tak na práci svého otce, který byl stejným úkolem pověřen roku 1965 pro český pavilón na mezinárodní výstavě Expo v Montrealu.



Obě koruny jsou objektem velkého zájmu veřejnosti. Z tohoto důvodu jsou Galerií Středočeského kraje zapůjčovány na nejrůznější výstavy, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Aktuálně mají zájemci možnost vidět repliky obou korun Karla IV. v Centru stavitelského dědictví v Plasích, kde budou vystaveny až do 30. října 2022.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:kú)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?