U Bzence začíná stavba dalšího úseku D55

regiony

Nově budovaný úsek propojí Zlínský kraj s dálniční sítí a přiblíží region k Vídni.

U Bzence začíná stavba dalšího úseku D55
Z poklepání základního kamene
29. září 2022 - 07:33

U města Bzenec v Jihomoravském kraji byla dnes slavnostně zahájena stavba dalšího úseku dálnice D55, a sice část Moravský Písek - Bzenec. Na místo se dostavili také zástupci Zlínského kraje: hejtman Radim Holiš a náměstek pro dopravu Radek Doležel.

„Pro Zlínský kraj má dálnice D55 strategický význam,“ řekl hejtman Radim Holiš, který zdůraznil nutnost přiblížení kraje směrem k Vídni: „Pokaždé, když jednám s velvyslanci a zahraničními partnery, ptají se mě, jak daleko je Zlínský kraj od Vídně. I z hlediska tohoto napojení je pro nás D55 enormně důležitá. Samozřejmě obchvaty měst a obcí na celé trase lidem uleví od dopravní zátěže,“ dodal hejtman Holiš.  

Dálnice D55 Olomouc - Břeclav nahradí v trasách, které se momentálně staví či připravují k výstavbě, kapacitně nevyhovující dvoupruhovou silnici I/55, jejíž směrové, výškové a zejména šířkové uspořádání nedostatečně koresponduje s narůstající intenzitou provozu.

„Ve Zlínském kraji jsou hotové úseky Hulín - Otrokovice včetně obchvatů Otrokovic a rozestavěné jsou úseky Babice - Staré Město a Staré Město - Moravský Písek. Očekáváme, že v příštím roce bude zahájena výstavba nového mostu přes řeku Moravu u Napajedel na připravovaném úseku Napajedla – Babice,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.



Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Radka Mátla nový čtyřkilometrový úsek D55 nahradí již nedostačující kapacitu silnic II/427 a I/54 a odvede tranzitní dopravu z Moravského Písku. Součástí stavby je také mimoúrovňová křižovatka Bzenec, tři mosty, jeden ekodukt pro migraci zvěře a protihluková stěna.

Zlínskénovinky.cz informovala Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:zk)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif