Účastníci krajského kola ekologické olympiády revitalizovali Střižák

regiony

Studenti středních škol a gymnázií Ústeckého kraje se sjeli již podruhé do Ústí nad Labem na krajské kolo Ekologické olympiády. Konalo se ve dnech 7.–9. října 2022.

Účastníci krajského kola ekologické olympiády revitalizovali Střižák
Ilustrační foto
3. listopadu 2022 - 07:00

Organizátoři olympiády, Dům dětí a mládeže Ústí nad Labem a Fakulta životního prostředí ujep, pro účastníky připravili pestrý program s odbornými přednáškami o komunálních odpadech, orchidejích, ale i znalostními testy a poznávací zkouškou z rostlin, živočichů i mineralogie.

Opravdová zkouška studenty čekala při zpracování „Návrhu revitalizace pro oblast Střížovického vrchu“ u města Ústí nad Labem. Při terénním sběru dat určovali půdní profily s horizonty jednotlivých vrstev podloží, faunu i ekologickou strategii vybraných rostlin.

Pro pedagogický doprovod studentů byla připravena komentovaná prohlídka  Muzea města Ústí nad Labem, ale také například laboratorní rozbor koncentrace kofeinu v čaji, kávě a zakoupených energetických nápojích.

„Všech zadání se studenti i pedagogové chopili se ctí a poctivostí. Posuzované revitalizační návrhy byly odbornou porotou hodnoceny na velmi dobré úrovni,“ uvádí spoluorganizátor Ekologické olympiády za fakultu životního prostředí a předseda odborné poroty Ing. Stanislav Hejda, Ph.D.

Vítězem 28. ročníku Ekologické olympiády se stalo družstvo Adély Houdkové, Melánie Maliňákové a Jany Gavelekové z Gymnázia Kadaň. Za nejlépe zpracovaný návrh revitalizace oblasti Střížovického vrchu byla předána speciální cena fakulty životního prostředí studentům Gymnázia Teplice Haně Plevové, Kristýně Figerové a Michaele Paterové.



Oboustranná spokojenost organizátorů z Domu dětí a mládeže a Fakulty životního prostředí ujep při organizaci olympiády i kladné ohlasy účastníků vyústily k dohodě o spolupráci na dalších kolech Ekologických olympiád i dalších akcích.

Organizátoři děkují za zapůjčení exponátů fauny Zoologické zahradě Ústí nad Labem.

Krajské kolo Ekologické olympiády bylo na FŽP ujep realizováno v rámci projektu U21 – Univerzita reflektující problémy regionu severozápadních Čech, reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_058/0010208, realizovaného v rámci OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a spolufinancovaného Evropskou unií.


Ústeckénovinky.cz informovala Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, ujep.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:ujep)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif