Ústecké Café Nobel - Pro děti a mládež: Psí záchranáři

regiony

Už jste slyšeli o psích záchranářích? A viděli jste někdy záchranářského psa „v akci“? Přijďte ve čtvrtek 9. února do Muzea města Ústí nad Labem a budete mít příležitost se s jedním dokonce i seznámit!

Ústecké Café Nobel - Pro děti a mládež: Psí záchranáři
Kateřina Jančaříková se svým psem „v akci“
8. února 2023 - 07:00

Hostem dalšího Café Nobel Bez kofeinu, určeného především dětem a mládeži, bude pedagožka ústecké Univerzity J. E. Purkyně a kynoložka Kateřina Jančaříková se svým záchranářským psem.

Psi se svým čichem dovedou skutečné zázraky, ani ta nejlepší technika je neumí nahradit – zvlášť při pátrání v terénu plném překážek a nejrůznějších pachů. Jak vám prozradí pedagožka ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a kynoložka doc. PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., ani dnes v době chromatografů a sofistikovaných čidel a robotů si lidé bez psů mnohdy neporadí. Jeden záchranářský tým (psovod a pes) dokáže za stejný čas zastoupit 50 osob, které terén prohledávají bez psa.

„V přednášce se nejprve dozvíte, co je to záchranářská kynologie, uslyšíte pár konkrétních příkladů z některých pátrání a na závěr se můžete těšit na praktickou ukázku práce záchranářského psa,“ zve mladé zájemce koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.



Doc. PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., se věnuje environmentálnímu vzdělávání, didaktice přírodních věd a moderním pedagogickým metodám. Pracuje jako vedoucí Centra podpory přírodovědného vzdělávání a docentka katedry biologie na Přírodovědecké fakultě ujep v Ústí nad Labem. Záchranářské kynologii se věnuje ve volném čase. Se svými psy složila více než 50 zkoušek, včetně vrcholových, vyhrála několik závodů. Dva roky byla členem jednotky pro mezinárodní záchranné operace, zúčastnila se tréninkové mise USAR v Estonsku a přibližně 40 pátrání po pohřešovaných osobách.

Přednáška se uskuteční v Muzeu města Ústí nad Labem od 17:00 h. Partnery Café Nobel jsou nakladatelství Academia a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium.

Ústeckénovinky.cz informovala Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, ujep.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:arch.ujep)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif