V kraji pomáhají vyučujícím s nadanými dětmi proškolené metodičky

regiony

Již pátým rokem mohou školy a pedagogičtí pracovníci v Libereckém kraji využívat konzultací a podpory, kterou poskytují pracovnice projektu Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Libereckém kraji, aby mohli co nejkvalitněji pečovat o nadané žáky.

V kraji pomáhají vyučujícím s nadanými dětmi proškolené metodičky
Ilustrační foto
3. července 2022 - 07:00

„Metodičky pomáhají s rozpoznáváním nadaných dětí ve třídě, doporučují nejvhodnější metody práce s nimi i s celou třídou, spolupracují s pedagogicko-psychologickými poradnami z celého kraje. Podporují nejen jednotlivé učitelky, ale umí také nabídnout systémová řešení ředitelům škol,“ popsal Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Pokud je o pomoc metodiček zájem, přijedou přímo do školy, do výuky, zapůjčí základní materiály, předají nejnovější informace z oblasti podpory nadání a poradí, co změnit. Zdarma proškolí pedagogický kolektiv v případě, že si vedení školy vezme myšlenku podpory nadaných za svou.

„Učitelé se dozvědí, jak se nadané děti projevují, jaké mají potřeby, který způsob učení jim nejvíce vyhovuje. Kromě teorie mají možnost absolvovat zdarma a dle svého výběru i praktické workshopy s různými lektory, kde získají inspiraci či nové dovednosti,“ vysvětlila Marie Kašparová, metodička působící na Českolipsku, kde se rozvoji nadaných dětí věnují hned na několika školách. V celém kraji školily metodičky za poslední rok dvanáctkrát, na některých školách i opakovaně.



Podpora nadaných je zásadní již na základních školách, protože vhodný přístup a rozpoznání jejich potenciálu jim usnadňuje postup ve vzdělávacím systému, z něhož pak vyjdou osobnosti schopné měnit společnost a ovlivňovat její budoucnost, podobně jako tomu je v pokrokových školách v zahraničí. Projekt  bude pokračovat už jen v příštím školním roce, do konce června 2023. Jeho součástí jsou i vzdělávací akce pro učitele, jako například dvoudenní Podzimní škola, která se uskuteční 25. a 26. října.

Projekt poskytuje informační a konzultační podporu i rodičům, a díky spolupráci se Základní školou 5. května v Liberci se budou konat také přírodovědné workshopy pro nadané děti.

Libereckénovinky.cz informoval Jan Mikulička, tiskový mluvčí Libereckého kraje.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif