V lednu si knihovna ujep začíná připomínat 10.výročí

regiony

Leden je měsícem nových výzev a předsevzetí. Přestože není jisté, co nás v tomto roce čeká, víme bezpečně, že se v roce 2023 ve Vědecké knihovně ujep (VK ujep) má veřejnost na co těšit. Univerzitní knihovna totiž slaví 10 let v nové budově a v nové podobě.

V lednu si knihovna ujep začíná připomínat 10.výročí
Z plakátu k akci
5. ledna 2023 - 07:00

Svoji činnost zahájila VK ujep přesně 28. ledna 2013, kdy došlo ke sloučení fakultních knihoven do efektivního celku v moderně koncipované budově. Za tento čin dokonce obdržela ocenění Knihovna roku 2013 v kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“.

Rok připomínání 10. výročí s sebou nese zajímavé benefity pro čtenáře. „Na každý desátý den v měsíci, počínaje lednem, je vyhlášena AMNESTIE DLUŽNÍKŮ. A tak každému, kdo již 10. ledna vrátí dlužnou knihu do knihovny u výpůjčního pultu, bude dluh odpuštěn,“ říká ředitel knihovny Mgr. Martin Pečiva.

Ač je v lednu v knihovně „zkouškové“ ticho, je pro návštěvníky připraveno několik zpestření ve formě dvou menších tematických výstav. První z nich nese název „Rok 2023 – EVROPSKÝ ROK DOVEDNOSTÍ“.  

Rok 2023 vyhlásila Evropská komise Evropským rokem dovedností. Reflektuje situaci, kdy se evropské podniky potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a narůstá potřeba investovat do odborného vzdělávání a prohlubování dovedností, na nichž se nedílnou měrou podílejí i vysoké školy. Vědecká knihovna vybrala publikace z knihovního fondu, které se tomuto tématu věnují, a vystavuje je ve vitríně své vstupní haly.

Druhá expozice, umístěná tentokrát ve vitrínkách volného výběru, dostala název „KNIHOVNA JAKO PODPORA STUDIA A VĚDY“. Vědecká knihovna ujep je nedílnou součástí univerzity. Nabízí podporu pro rozvoj informační gramotnosti studentů a pomáhá jim v utváření klíčových kompetencí pro jejich studium. Akademickým pracovníkům poskytuje informační zázemí k jejich vědecké práci.



„Výstava se zaměřuje na širokou nabídku služeb knihovny, které jsou k dispozici nejen studentům a akademickým pracovníkům, ale i široké veřejnosti,“ uvádí ředitel knihovny.

Na konec ledna je připraveno výjimečné online školení s lektory knihovny nazvané s nadsázkou „Ptejte se nás, na co chcete, my na co chceme, odpovíme“. Společná konzultace Jiřího Maška a Denisy Vrábľové proběhne ve  čtvrtek 26. 01. 2023 od 10:00 h v prostředí MS TEAMS. Dvojice odborníků se bude snažit zodpovědět všechny dotazy z oblasti citací, rešerší a elektronických zdrojů.

Ústeckénovinky.cz informovala Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, ujep.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:ujep)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif