V novém srdci Pardubické nemocnice zbývá už jen poslední patro

regiony

Hrubá stavba se blíží do finále, poslední patro bude postavené asi v polovině září a stavbaři chtějí do příchodu zimy objekt co nejvíc uzavřít, aby se přes zimu dalo pracovat uvnitř.

V novém srdci Pardubické nemocnice zbývá už jen poslední patro
Ještě zbývá jedno patro
15. srpna 2022 - 11:30

Kontrolního dne na stavbě Centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici se zúčastnil i náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný v radě Pardubického kraje za investice. „Ujistil jsem se, že práce pokračují podle harmonogramu. To je velmi důležité, protože musíme splnit podmínky půlmiliardové evropské dotace, a na konci příštího roku mít hotovo,“ řekl po prohlídce stavby Roman Línek.

Největší investice Pardubického kraje v jeho historii bude stát včetně DPH 1,65 miliardy korun, z toho by půl miliardy měla pokrýt právě evropská dotace. K tomu je ale nutné přičíst i vybavení budovy. „Nyní je prostavěno přibližně 325 milionů korun včetně DPH, ale ty nejdražší práce a materiály teprve přijdou. Bude to například specifické opláštění budovy z nosných hliníkových lamel, do kterých se vsazuje izolace a izolační dvojsklo či hliníkový plech. Lamely už stavbaři začínají na budovu montovat,“ sdělil Línek.

Budova má nyní šest pater a v pravé části jsou už k vidění sloupy závěrečného, sedmého patra, kde bude umístěno oddělení ARO. Nad ním už bude jen střecha s heliportem.

„Zatím to vypadá, že je uvnitř bloku venkovní atrium připravené na bazén s vodotryskem, ale jsou to jen základy pro další technologie. Vše bude zastřešené a uprostřed atria budou jezdící schody,“ popsal současný pohled na stavbu Línek.

Regionální muzeum v Chrudimi prosvítila opravená zdobná fasáda

Na stavbě pracuje denně kolem 70 dělníků, nárazově i více. V horních patrech montují monolitickou konstrukci a provádějí bednění a betonáž. V nižších patrech už provádějí vnitřní omítky, ve třetím patře vyzdívají příčky a postupně se přesouvají i do čtvrtého patra. Další montují technologické rozvody, fasádní lešení a hliníkovou fasádu. K tomu patří i hydroizolace, uzemnění a další práce.

„Myslím, že touto stavbou se naše krajská nemocnice významně posune na novou úroveň. Doufám, že moderní prostředí naláká i nové posily do jejích týmů,“ dodal Línek.

Pardubickénovinky.cz informovala PhDr. Zuzana Nováková, tisková mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:arch.kú)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif