V Oblastním muzeu a galerii v Mostě bude Mezinárodní den archeologie

regiony

V sobotu dne 15. 10. 2022 se v Oblastním muzeu a galerii v Mostě uskuteční již šestý Mezinárodní den archeologie (MDA). Hlavním tématem letošního programu bude obchod přes Krušné hory v období pravěku a středověku. I letos je velká část programu věnována regionální archeologii.

V Oblastním muzeu a galerii v Mostě bude Mezinárodní den archeologie
Ze středověkých slavností
29. září 2022 - 07:00

Návštěvníci se setkají s keltskými obchodníky, římským kupcem a jeho germánskou družinou, či navštíví kupecké obchody vrcholného středověku. Ani tento rok nepřijdou o dobovou módní přehlídku.

Veřejnosti bude poprvé oficiálně představen výjimečný nález bronzového meče s plnou litou rukojetí, který byl vyroben přibližně před 3300 lety - v době bronzové. Meč pochází z Krušných hor a do sbírky OMGM se dostal díky poctivému nálezci, který jej řádně odevzdal.

Malé i velké návštěvníky čeká řada zajímavých aktivit. Příchozí si budou moci použít keltský žernov a z vlastnoručně umleté mouky si upéct pravou chlebovou placku. Mohou si vyzkoušet rozdělávání ohně pomocí repliky středověké křesací soupravy nebo se stát na chvíli malým archeologem. Při výrobě slovanského šperku se více dozví o slovanských bozích, mytologii a magii. Ti nejmenší si vyzkouší umění pravěkých lovců při vytváření jeskynních maleb anebo figurek z hlíny. Malí návštěvníci si také vyzkouší pravěký směnný obchod. A za účast na jednotlivých aktivitách získají nakonec sladkou odměnu.



V rámci Mezinárodního dne archeologie budou opět vystaveny unikátní archeologické nálezy nejen z naších sbírek. Návštěvníci mohou také shlédnout nový dokumentární film o výrobě středověkého skla. Další část programu bude věnována experimentální archeologii při pokračování výrobě repliky pravěkého člunu tzv. monoxylu, a to pouze za pomoci technologií z doby bronzové. Archeologii bude věnován v OMGM i celý příští rok 2023. Hlavním bodem celoročního programu bude výstava Ústavu archeologické památkové péči v Mostě, věnovaná 70. výročí jeho existence.

Na programu tohoto ročníku MDA se společně s Oblastním muzeem a galerií v Mostě podílí Archeologický ústav Akademie věd, Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, Střední škola diplomacie a veřejné správy s.r.o.

Ústeckénovinky.cz informovala Jitka Klímová, Bc., tisková mluvčí, Oblastní muzeum a galerie v Mostě.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:OMaG Most)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif