V Opavě ocenili dobrovolné dárce krve

regiony

Osm desítek dobrovolných dárců krve, kteří mají za sebou 40 a více odběrů této vzácné a nezbytné tekutiny, získalo ocenění České červeného kříže a dar od města Opavy.

V Opavě ocenili dobrovolné dárce krve
Z akce
5. prosince 2022 - 12:00

Část byla oceněna první prosincový týden, další budou o týden později. Po dvouleté covidové pauze se slavnostní předávání uskutečnilo v sále Církevní konzervatoře Německého řádu v Opavě, jejíž učitelé a studenti se postarali o kulturní program.

„Dárci díky svému nesobeckému přístupu zachránili velké množství jiných, kteří potřebovali jejich krev, destičky či plazmu. Dělají to nezištně bez nároku na finanční odměnu. Za to si zaslouží naše velké poděkování a uznání,“ řekl při oceňování první skupiny náměstek opavského primátora Michal Kokošek s tím, že se jedná o registrované dárce, kteří chodí na odběry do nemocniční transfúzní stanice. „Komerčních dárců, kteří odevzdávají krev mimo nemocnici, si samozřejmě rovněž vážíme. Jejich krev ale většinou končí v jiných regionech nebo v zahraničí. Pokud tedy chceme pomoci naší nemocnici, je potřeba darovat krev přímo tam,“ dodal Kokošek.



Dárci, kteří dosáhli 40 odběrů, získávají Zlatou medaili prof. MUDr. Jana Jánského. Dárci s 80 a více odběry pak Zlatý kříž Českého červeného kříže III. stupně. Těch prvních bylo 53, druhých pak 31. Kromě medaile každý dostal od města věcný a finanční dar.

Oceňování dobrovolných dárců krve se koná tradičně v prosinci a pořádá ho opavská pobočka Českého červeného kříže ve spolupráci s městem Opavou a s Hematologicko-transfúzním oddělením Slezské nemocnice v Opavě.  Bližší informace o možnosti darování krve v opavské nemocnici na

Moravskoslezskenovinky.cz informoval Mgr. Roman Konečný, tiskový mluvčí,  Magistrát města Opavy

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:mmopava)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif