XXVI. mezinárodní festival vojenských hudeb 2022

regiony

Ve dnech 26. – 28. srpna 2022 se v Olomouci a Kroměříži uskuteční XXVI. mezinárodní festival vojenských hudeb. Hlavními pořadateli této tradiční akce jsou Posádkové velitelství Praha, statutární město Olomouc a město Kroměříž.

XXVI. mezinárodní festival vojenských hudeb 2022
Mažoretky Holešov
14. srpna 2022 - 08:00

Zahraniční hosté festivalu – zahraniční vojenské orchestry letos přijedou ze Slovenské republiky, Maďarska a Polska. Představí svůj tradiční i nevšední repertoár odkazující se jejich národní kulturu, ale i barvitá a živelná exhibiční vystoupení.

Festival bude zahájen v pátek 26. srpna 2022 od 16:00 hod. na Horním náměstí v Olomouci tanečně-hudebním vystoupením Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Následovat bude chrámový koncert Vojenské hudby Olomouc od 18:00 hod. v katedrále sv. Václava a od 20:00 hod. koncert Ústřední hudby AČR se sólisty Martinem Chodúrem a Lucií Silkenovou na Horním náměstí.

Oficiálně bude celý festival odstartován v sobotu 27. srpna 2022 od 10:00 hod. na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na sérii exhibičních vystoupení zahraničních orchestrů, společné exhibiční vystoupení Ústřední hudby AČR a Vojenského uměleckého souboru Ondráš, i společné exhibiční vystoupení Vojenské hudby Olomouc a Čestné stráže AČR. Celý program festivalu doplní i vystoupení motocyklové čety Velitelství Vojenské policie Olomouc, ukázka techniky Pozemních sil AČR a vystoupení mažoretek z Holešova, které si říkají Lentilky.

Dne 27. srpna 2022 od 17:00 hodin zahájí Vojenská hudba Ozbrojených sil Slovenské republiky festival v Kroměříži na Velkém náměstí svým promenádním koncertem. Následovat budou promenádní koncerty Vojenské hudby z polského Bytomu a Vojenské hudby z maďarského Kaposváru. Od 20:00 hod. vystoupí Ústřední hudba AČR se sólisty Martinem Chodúrem a Lucií Silkenovou.

Oficiální zahájení festivalu v Kroměříži se uskuteční v neděli 28. srpna 2022 od 14:00 hod. na Velkém náměstí. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na totožný program, jaký bude představen v sobotu dopoledne v Olomouci.

Tento mimořádný festival českých i zahraničních vojenských hudeb se koná pod záštitou prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Ing. Iva Střechy, primátora statutárního města Olomouc Mgr. Miroslava Žbánka, MPA, a starosty města Kroměříž Mgr. Jaroslava Němce.    

„Mezinárodní festival vojenských hudeb se letos v Olomouci navíc poprvé pojí se zcela novým konceptem, kterým je Týden vojenské historie. Tradičně zavedená akce se tak snoubí s novinkou, která odkazuje na to, že jsme nejvýznamnějším vojenským i hudebním městem v zemi. Věřím, že program obou akcí Olomoučany i návštěvníky města příjemně naladí. Zkrátka, když vojáky, tak dnes už jenom ty s hudebními nástroji,“ uvádí primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek s odkazem nejen na aktuální dění ve světě.



Na co se mohou návštěvníci festivalu nejvíce těšit, vysvětluje plukovník Radek Šíba, velitel Posádkového velitelství Praha: „Po loňském ročníku festivalu, který byl komornější a pouze na národní úrovni, bude letošní XXVI. ročník opět s mezinárodní účastí. Jedná se o akci velkého formátu, proto ji vždy pečlivě připravujeme a těšíme se na nové hudební zážitky. Letos poprvé bude možné na festivalu také vidět showprogram naší Vojenské hudby Olomouc společně s exhibiční jednotkou Čestné stráže AČR, který poprvé s velkým úspěchem prezentovaly v červenci tohoto roku na International Tattoo v Eksjö ve Švédsku. V tomto exhibičním vystoupení se propojuje bouchání čestňáckých pušek s tóny téměř 50 hudebníků, a to vše za pohybu obou celků. Velmi zajímavé bude zhlédnout také vystoupení Ústřední hudby AČR s VUS Ondráš, které bylo zlatým hřebem festivalu Royal Edinburgh Military Tattoo. Tam byly Ústřední hudba AČR a VUS Ondráš pozvány u příležitosti stého výročí vzniku Československa.“

Mezinárodní festival vojenských hudeb se opakovaně koná v Olomouci a Kroměříži, vždy poslední srpnový víkend, letos je svázán i s akcí Týden vojenské historie v Olomouci.

Olomouckenovinky.cz informovala Mgr. Radka Štědrá, tisková mluvčí, Magistrát města Olomouce.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:mm olomouc)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif