Za správné odpovědi zve Kraj Vysočina děti na výlet

regiony

Proběhl další ročník vědomostní regionální soutěže Kraje Vysočina pro děti do 15 let POZNEJ VYSOČINU.

Za správné odpovědi zve Kraj Vysočina děti na výlet
Vítězové
26. března 2023 - 11:00

Letos je ho zúčastnilo 138 soutěžících ze sedmdesátky škol a gymnázií. Z každé školy byli do finálového kola vysláni chlapec a dívka. Čtyřicítka těch nejúspěšnějších řešitelů dostala pozvání na celodenní výlet do Prahy s lákavou plavbou po Vltavě, komentovanou prohlídkou historických zákoutí a návštěvou Pražského hrad. Tři absolutní vítězové pak získali zcela nové mobilní telefony.
 
„Mám radost z toho, že učitelé věnují výkladu regionálních reálií velký prostor. Děti se o svém kraji učí napříč předměty – přirozeně a v kontextu. O to větší radost pak mají, když své znalosti mohou uplatnit a zúročit v soutěžích, které pro ně připravujeme,“
uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který ještě před zahájením testu položil nesoutěžní otázku ve vlastním hudebním aranžmá. Děti písničku Vysočina sice znaly ze školních hodin hudební výchovy, ale určit interpreta resp. skupinu, která ji hrávala, byl trochu oříšek. Ale nakonec byli Plavci a zpěvák Milan Dufek identifikováni.



Výsledky krajského kola soutěže Poznej Vysočinu 2023
  1. Štěpán Peňáz, ZŠ a MŠ Jimramov
  2. Lucie Hromádková, MŠ a MŠ Velká Losenice
  3. Adam Brůna, Gymnázium a OA Pelhřimov
Nejrychlejší řešitelka stihla 26 otázek vypracovat za necelých devět minut. Vítěz si připsal 45 z 49 možných bodů. V rámci testu děti nejvíce zaskočil dotaz na název obce s kostnicí z roku 1709, známé mimořádně početnou sbírkou kostí a lebek až osmi tisíc lidí? Uměli byste odpovědět?

Zahájení soutěže i vyhlášení výsledků si nenechali ujít i další členové rady kraje – Hana Hajnová, Pavel Hájek a zastupitel Martin Hyský.

 NovinkyVysočina.cz informovala Eva Neuwirthová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif