Zlínský kraj: Encefalitida už letos zasáhla 60 lidí

regiony

Klíšťata letos řádí více než loni. Koncem listopadu přibylo 9 nových případů klíšťové encefalitidy a 16 případů boreliózy.

Zlínský kraj: Encefalitida už letos zasáhla 60 lidí
Klíště
9. prosince 2022 - 07:30

Oběma nemocemi se už od začátku roku nakazilo více lidí, jak za celý předchozí rok. V případě encefalitidy se jedná o 62 % nárůst, u boreliózy je nárůst mírně nad 10 %. Klíšťata jsou aktivní do doby, než venkovní teploty klesnou trvale pod 5 °C. Následující měsíce jsou proto ideální k zahájení očkovacího procesu proti klíšťové encefalitidě, ke které neexistuje žádný lék. Lymská borelióza se léčí antibiotiky.

Klíšťová encefalitida je závažné onemocnění centrálního nervového systému a přináší řadu krátkodobých i dlouhodobých komplikací. Například trvalé ochrnutí, obrnu dýchacích svalů, dočasnou ztrátu sluchu, snížení kognitivních funkcí a další. Kvůli jejímu virovému původu se nedá léčit antibiotiky. Dosud neexistuje ani žádný konkrétní lék, který by dokázal v organismu virus encefalitidy zahubit. Očkování je proto jediná spolehlivá cesta, jak se jí vyhnout a zajistit si dostatečnou ochranu v nadcházející sezóně. Česká republika je v počtu případů encefalitidy na prvních příčkách mezi ostatními endemickými státy. Proočkovanost je tu naopak nejnižší, a to jen 33 %. Ve Zlínském kraji je proočkovanost ještě nižší, a to 28 %.



Očkování si žádá 3 dávky

Základní očkovací schéma se skládá ze 3 dávek a je pro všechny lidi nad 50 let hrazené ze zdravotního pojištění, tudíž ho mají zcela zdarma. Ostatním přispívají zdravotní pojišťovny v rámci preventivních programů, a to až do výše 1500 Kč ročně. Letošní příspěvek pojišťovny je možné využít jen do poloviny prosince (dle údajů VZP).

(rp,zlinskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif