Afrika se dál bojí hladu,Ukrajinci jim navzdory slibům obilí neposílají

zprávy

Zajímavý moment: ruský prezident dnes řekl, že Západ a Ukrajina podvedly chudé země, píše na facebooku Juraj Draxler, slovenský politolog a pokračuje.

Afrika se dál bojí hladu,Ukrajinci jim navzdory slibům obilí neposílají
Juraj Draxler, slovenský politilog
8. září 2022 - 06:20

Tlačili na uvolnění blokády přístavů, aby se mohlo obilí vyvážet a zamezilo se prudkému nárůstu cen potravin i jejich fyzickému nedostatku v Africe a částech Asie.

Ale lodě ve skutečnosti do nejchudších zemí nesměřují, s obilím se ale kdo ví kde kšeftuje.

A teď ten zajímavý moment: Ukrajinská vláda se to ani nesnaží vyvrátit. Jeden z prominentních prezidentových poradců jenom reagoval, že Rusko jim nebude diktovat, kam mají obilí vyvážet.

Je to jen jeden z bizarních momentů této války. Vezměme si jiné. Například, že USA, které dodávají zdaleka největší objemy zbraní na Ukrajinu, se nijak nepodílejí na zmírňování dopadů energetické krize pro Evropu.
Když prezident Biden na jaře uvolnil strategické zásoby ropy, bylo to čistě pro domácí trh, aby klesly ceny a on a Demokraté neztráceli až tak prudce popularitu.

Američané jsou přitom největší žrouti energie na světě: energie (ropa, plyn, elektřina) spotřebují na obyvatele dvakrát více než my v EU. Je to čistá absurdnost, i v kontextu diskusí o tom, co s klimatickou změnou.

Podobně, jak jsem již v minulosti upozornil, pokud by se Američané uskromnili ve spotřebě potravin na rozumnou míru, i v souladu s tím, co je zdravé, a přestali i s vyhazováním jídla, na světě by v podstatě zmizel problém s hladem.



Jiné bizarnosti: Ukrajinci od začátku války dramaticky zvýšili vývoz, letos mají po delší době velký přebytek obchodní bilance.

Země, která vstoupila do války, namísto šetření zdrojů vše co může, tak vyváží! (A to mají na straně importu ještě i obrovské objemy zbraní, což by bilanci mělo zhoršovat, i když kdo ví, jak k tomu účetně přistupují.)

Přičemž to, co normálně vyváželi, tedy produkty továren, vyvážejí v menších objemech, protože kvůli mobilizaci velká část výroby stála a ještě stále stojí.

Další zajímavý fakt: na Ukrajinu prudce letos natekl kapitál, i čistě hotovostní. Opět, do ekonomicky prudce se propadající země „nějak" proudí peníze. (Víme to ze souhrnných údajů z bank). Mimo oficiální západní pomoci, která je stejně malá. Ale vůbec se o těch penězích nemluví. Od koho jdou? A kdo (které subjekty, skupiny) je na Ukrajině dostává?



Nebo si vezměme největší absurdnost: na Ukrajinu sice všichni pumpujeme zbraně, tam panuje bezmezná štědrost (alespoň naoko, ve skutečnosti je obrovská část pomoci na dluh), ale humanitární a ekonomická pomoc doslova jen kape.

Zemi, která už před válkou byla v příjmech obyvatelstva na tom hůře než Albánie. A tím pádem tam kvetla prostituce, předávání miminek na Západ a podobně.


I proto jsem přesvědčen, že to, co se jednou bude o tomto konfliktu psát v učebnicích a historických analýzách, bude odlišné od prudce propagandistického obrazu ve velké části médií.
Jistě, nebude to asi odpovídat ani propagandistickému obrazu druhé strany.

Ale pro nás je důležité sledovat, v čem historie očistí zrno od plev v tom, co se nyní podává přímo nám, dodává Juraj Draxler.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif