Američané a experti na národní bezpečnost Bidenovi: Chceme mír!

zprávy

Rusko-ukrajinská válka je nezmírněnou katastrofou. Statisíce byly zabity nebo zraněny. Miliony lidí byly vysídleny. Ekologická a ekonomická destrukce je nevyčíslitelná. Budoucí devastace by mohla být exponenciálně větší, protože jaderné mocnosti se stále více přibližují k otevřené válce.

Američané a experti na národní bezpečnost Bidenovi: Chceme mír!
Vladimir Putin a Joe Biden
20. května 2023 - 06:20

Odsuzujeme násilí, válečné zločiny, nevybíravé raketové útoky, terorismus a další zvěrstva, která jsou součástí této války. Řešením tohoto šokujícího násilí není více zbraní nebo více války s jejich zárukou další smrti a ničení, píše se ve výzvě na webu Eisenhower Media Network.

Jako Američané a experti na národní bezpečnost naléháme na prezidenta Bidena a Kongres, aby využili své plné moci k rychlému ukončení rusko-ukrajinské války prostřednictvím diplomacie, zejména s ohledem na vážná nebezpečí vojenské eskalace, která by se mohla vymknout kontrole.

Před šedesáti lety učinil prezident John F. Kennedy postřeh, který je zásadní pro naše dnešní přežití. „Především musí jaderné mocnosti hájit své vlastní životní zájmy a odvrátit ty konfrontace, které přivádějí protivníka k volbě buď ponižující ústup, nebo jaderná válka. Přijmout takový kurz v jaderném věku by byl pouze důkazem úpadku naší politiky – nebo kolektivního přání smrti pro svět."

Bezprostřední příčinou této katastrofální války na Ukrajině je ruská invaze. Přesto plány a akce na rozšíření NATO k ruským hranicím posloužily k vyvolání ruských obav. A ruští vůdci to tvrdili 30 let. Neúspěch diplomacie vedl k válce. Nyní je naléhavě zapotřebí diplomacie k ukončení rusko-ukrajinské války dříve, než zničí Ukrajinu a ohrozí lidstvo.

Potenciál pro mír

Současná geopolitická úzkost Ruska je ovlivněna vzpomínkami na invazi Karla XII., Napoleona, císaře a Hitlera. Americké jednotky patřily mezi spojenecké invazní síly, které neúspěšně zasáhly proti vítězné straně v ruské občanské válce po první světové válce. Rusko vidí rozšiřování NATO a přítomnost na svých hranicích jako přímou hrozbu; USA a NATO vidí pouze obezřetnou připravenost. V diplomacii se člověk musí snažit vidět se strategickou empatií a snažit se pochopit své protivníky. To není slabost: je to moudrost.

Odmítáme myšlenku, že diplomaté, kteří hledají mír, si musí vybrat strany, v tomto případě buď Rusko, nebo Ukrajinu. Ve prospěch diplomacie volíme stranu zdravého rozumu. o lidskosti. O míru.


Slib prezidenta Bidena podporovat Ukrajinu „dokud to bude potřeba“ považujeme za povolení k prosazování špatně definovaných a nakonec nedosažitelných cílů. Mohlo by to být stejně katastrofální jako loňské rozhodnutí prezidenta Putina zahájit svou kriminální invazi a okupaci. Nemůžeme a nebudeme podporovat strategii boje proti Rusku do posledního Ukrajince.

Zastáváme smysluplný a skutečný závazek k diplomacii, konkrétně okamžité příměří a jednání bez jakýchkoli diskvalifikačních nebo zakazujících podmínek. Záměrné provokace vyvolaly rusko-ukrajinskou válku. Stejně tak to může ukončit záměrná diplomacie.

Akce USA a ruská invaze na Ukrajinu

Když se Sovětský svaz zhroutil a studená válka skončila, američtí a západoevropští vůdci ujistili sovětské a poté ruské vůdce, že NATO se nebude rozšiřovat směrem k ruským hranicím. Nebude žádné rozšíření... NATO ani o jeden palec na východ," řekl americký ministr zahraničí James Baker sovětskému vůdci Michailu Gorbačovovi 9. února 1990. Podobná ujištění od jiných amerických vůdců, stejně jako od britských, německých a francouzských vůdců v celých devadesátých letech to potvrzují.

Od roku 2007 Rusko opakovaně varovalo, že ozbrojené síly NATO na ruských hranicích jsou neúnosné – stejně jako ruské síly v Mexiku nebo Kanadě by byly nesnesitelné pro USA nebo jako byly sovětské rakety na Kubě v roce 1962. Rusko dále zdůraznilo rozšíření NATO na Ukrajinu jako obzvláště provokativní.



Vidět válku očima Ruska

Náš pokus o pochopení ruského pohledu na jejich válku nepodporuje invazi a okupaci, ani neznamená, že Rusové neměli jinou možnost než tuto válku.

Ale stejně jako Rusko mělo jiné možnosti, stejně tak i USA a NATO, které do tohoto okamžiku vedly.


Rusové dali jasně najevo své červené čáry. V Gruzii a Sýrii dokázali, že k obraně těchto linií použijí sílu. V roce 2014 jejich okamžité obsazení Krymu a jejich podpora donbaských separatistů ukázaly, že to myslí vážně se svým odhodláním bránit své zájmy. Proč to vedení USA a NATO nepochopilo, není jasné; Neschopnost, arogance, cynismus nebo zrádná směs všech tří pravděpodobně přispívajících faktorů.

Znovu, i když studená válka skončila, američtí diplomaté, generálové a politici varovali před nebezpečím rozšiřování NATO k ruským hranicím a před zlomyslným zasahováním do ruské sféry vlivu. Bývalí úředníci kabinetu Robert Gates a William Perry vydali tato varování, stejně jako uctívaní diplomaté George Kennan, Jack Matlock a Henry Kissinger. V roce 1997 napsalo padesát vysokých amerických expertů na zahraniční politiku otevřený dopis prezidentu Billu Clintonovi, v němž mu doporučovalo nerozšiřovat NATO, a označilo to za „politickou chybu historických rozměrů“. Prezident Clinton se rozhodl tato varování ignorovat.

Nejdůležitější pro naše porozumění aroganci a machiavelistické kalkulaci v rozhodování USA kolem rusko-ukrajinské války je odmítnutí varování vydaných Williamsem Burnsem, současným ředitelem Ústřední zpravodajské služby. V depeši ministryni zahraničí Condoleezze Riceové v roce 2008, když sloužil jako velvyslanec v Rusku, Burns napsal o rozšíření NATO a členství Ukrajiny:

„Aspirace Ukrajiny a Gruzie v NATO se nejen dotýkají Ruska, ale vyvolávají vážné obavy z důsledků pro stabilitu v regionu. Rusko nejen vnímá obklíčení a snahu podkopat ruský vliv v regionu, ale také se obává nepředvídatelných a nekontrolovaných důsledků, které by vážně ovlivnily ruské bezpečnostní zájmy. Experti nám říkají, že Rusko se obzvláště obává, že silné rozpory na Ukrajině ohledně členství v NATO, s velkou částí etnicko-ruské komunity proti členství, by mohly vést k velkému rozkolu, zahrnujícímu násilí nebo v nejhorším případě občanskou válku. V takovém případě by se Rusko muselo rozhodnout, zda zasáhne; rozhodnutí, kterému Rusko nechce čelit."

Proč USA navzdory takovým varováním setrvávaly v rozšiřování NATO? Hlavním faktorem byl zisk z prodeje zbraní. Skupina neokonzervativců a nejvyšších představitelů amerických výrobců zbraní tváří v tvář opozici vůči rozšiřování NATO vytvořila Americký výbor pro rozšíření NATO. V letech 1996 až 1998 utratili největší výrobci zbraní 51 milionů dolarů (dnes 94 milionů dolarů) na lobbing a další miliony na příspěvky na kampaň. Díky této štědrosti se rozšiřování NATO rychle stalo hotovou věcí, po níž američtí výrobci zbraní prodali novým členům NATO zbraně za miliardy dolarů.

Dosud USA poslaly na Ukrajinu vojenské vybavení a zbraně v hodnotě 30 miliard dolarů, přičemž celková pomoc Ukrajině přesáhla 100 miliard dolarů. Válka, jak se říká, je raketa, která je pro pár vyvolených vysoce zisková.

Rozšiřování NATO je v souhrnu klíčovým rysem militarizované zahraniční politiky USA charakterizované unilateralismem se změnou režimu a preventivními válkami. Neúspěšné války, naposledy v Iráku a Afghánistánu, přinesly masakr a další konfrontaci, krutou realitu, kterou si Amerika sama vytvořila. Rusko-ukrajinská válka otevřela novou arénu konfrontace a vraždění. Tato realita není zcela naší vlastní zásluhou, ale může to být naše zkázu, pokud se nezasvětíme uzavření diplomatického urovnání, které zastaví zabíjení a zmírní napětí.

Udělejme z Ameriky sílu pro mír ve světě, končí výzva.

Eisenhower Media Network (EMN)
je organizace bývalých expertů z armády, zpravodajských služeb a civilních představitelů národní bezpečnosti.

Odborníci EMN nabízejí důvěryhodné, nezávislé a kritické analýzy založené na praktických zkušenostech z praxe a letech trvalého studia a stipendia.

EMN se snaží oslovit široké, mezistranické publikum v různých médiích a mezi americkými lidmi – kteří stále více cítí, že dnešní zahraniční politika USA nečiní je ani svět bezpečnějšími.

(rp,prvnizpravy.cz,eisenhowermedianetwork,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif