Američané se snažili odstranit Orbána, ten však vyhrál

zprávy

Začíná jít zřejmě opravdu do tuhého. Na povrch se dostaly informace, jak Spojené státy narušily suverenitu svrchované země a ještě se snažily masivní finanční skrytou podporou ovlivnit výsledky voleb. 

Američané se snažili odstranit Orbána, ten však vyhrál
Viktor Orbán
6. prosince 2022 - 10:30

Maďarsko řeší skandál. Do tamních voleb se pletla zahraniční neziskovka z USA, Action for Democracy. Spojené opozici pod Péterem Márki-Zayem zaslala 1,8 miliardy forintů, tedy více než 100 milionů korun. Informaci zveřejnily maďarské tajné služby a odtajnil ji maďarský parlament, tedy částečně. A politici Fideszu už opozici financování otloukají o hlavu.

Jak známo, v letošních dubnových volbách s přehledem zvítězil dosavadní premiér Maďarska Viktor Orbán, který získal 52,52 procenta hlasů, narozdíl od svého protivníka Pétera Márkiho-Zaye, který získal 36,9 procenta. Orbán tak má v maďarském parlamentu 135 hlasů, sjednocená opozice proti němu pak 57 hlasů. A dalších 6 hlasů mají pak odštěpenci od Jobbiku, tedy hnutí Naše vlast.

Ovšem o dubnových volbách teď začínají vycházet najevo zajímavé okolnosti. Totiž že hnutí Maďarsko pro každého (Mindenki Magyarországa Mozgalom – MMM) bylo sponzorováno z USA. A to značně. Tato zpráva pochází od maďarských tajných služeb a rozhodl se ji zveřejnit Orbánem kontrolovaný parlament. 

Jak píše server hungarytoday.hu, peníze pocházely od organizace Action for Democracy (Akce pro demokracii), která sídlí ve Spojených státech. A nejednalo se o malou částku, samotnému MMM šlo dle serveru 1,8 miliardy forintů, tedy necelých 107 milionů korun. Dalších 1,15 miliardy forintů (68,35 milionu korun) pak bylo posláno třem maďarským firmám. Převody byly uskutečněny na jaře a v létě, tedy před a po volbách.


Informace poskytl Zoltán András Kovács, ředitel Národního informačního centra na základě požadavku opozičního poslance Jobbiku, aby byly odtajněny zprávy o financování stran ze zahraničí. Zprávy nebyly zveřejněny kompletně, případem se zabývají celníci i policie, zda se nejednalo o zpronevěru nebo praní špinavých peněz. Kovács podotkl, že maďarské i evropské zákony zapovídají financování politických stran ze zahraničí, tudíž je situace ještě složitější.

Že k těmto darům došlo, potvrdil v létě i lídr opozice Péter Márki-Zay. A argumentoval, že financování stran ze zahraničí je sice zakázané, ale MMM není stranou, ale hnutím. Za neziskovou organizací Action for Democracy stojí dle Hungary Today například Dávid Korányi, bývalý poradce primátora Budapešti.

Do opozice už si rýpl předseda poslaneckého klubu Fideszu Maté Kocsis, který podotkl, že už jen zjištěná částka je čtyřnásobná oproti té, kterou stranám dává maďarský rozpočet. Což je dle něho samo o sobě narušením maďarské suverenity. A také si povšiml, že předtím opozice popírala, že by byla financována ze zahraničí, a pak se přiznala „jen tak napůl“.

Také jsme psali: 

A ředitel kanceláře premiéra Balász Orbán se ptá, zda miliony poskytnuté Akcí pro demokracii demokracii v Maďarsku spíše pomohly nebo jí uškodily.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif