Americká armáda „připravuje scénu“ pro válku s Čínou

zprávy

V pozoruhodně upřímném rozhovoru pro Financial Times nejvyšší generál americké námořní pěchoty v Japonsku prohlásil, že úspěchy USA-NATO proti Rusku na Ukrajině byly produktem předběžného plánování a příprav.

Americká armáda „připravuje scénu“ pro válku s Čínou
Generálporučík James Bierman, námořní pěchoty v Japonsku
11. ledna 2023 - 07:20

Ve vojenském žargonu šlo o „připravení scény“ pro válku. Přesně to dělal Pentagon v Japonsku a Asii, vysvětlil, při přípravě na konflikt proti Číně kvůli Tchaj-wanu.

„Proč jsme dosáhli takové úrovně úspěchu, jaké jsme dosáhli na Ukrajině?"
zeptal se generálporučík James Bierman řečnicky. Velkou část toho, vysvětlil, spočívalo v tom, že po tom, co v letech 2014 a 2015 nazval „ruskou agresí“, „se vážně přikročilo k přípravě na budoucí konflikt: Výcvik pro Ukrajince, předběžné rozmístění zásob, identifikace míst, z nichž bychom mohli provozovat podporu, udržovat operace.“

„Tomu říkáme scéna. A scénu připravujeme v Japonsku, na Filipínách a na jiných místech.“ Jinými slovy, USA chystají past na Čínu tím, že ji nutí k vojenské akci proti Tchaj-wanu stejným způsobem, jakým vyprovokovaly Rusko k invazi na Ukrajinu po puči podporovaném USA v roce 2014, který svrhl proruskou vládu.

Generálporučík James Bierman je velícím generálem Třetí námořní expediční síly (III MEF) a námořní pěchoty Japonska. Je příznačné, že III MEF je jedinou námořní krizovou silou trvale umístěnou mimo USA. Jinými slovy, Bierman a jeho mariňáci by byli v první linii jakéhokoli konfliktu s Čínou vedeného USA.

Jak vysvětlil Financial Times , III MEF je „v srdci rozsáhlé reformy námořní pěchoty“. Jeho těžiště se přesouvá z „války proti terorismu“ na Blízkém východě k „vytváření malých jednotek, které se specializují na rychlé a tajné operace na ostrovech a v průlivech východní Asie a západního Pacifiku, aby čelily „nepřístupné oblasti“ v Pekingu."

Americké plány na válku proti Číně – známé jako AirSea Battle – počítají s masivním vzdušným a raketovým útokem na čínské vojenské základny a strategický průmysl podporovaný válečnými loděmi a ponorkami. Pentagon se stále více znepokojuje vojenskými schopnostmi Číny bránit své území a zabezpečit sousední moře – „odepření oblasti proti přístupu“ svými vlastními raketami a námořními plavidly.

Válečné přípravy USA s Japonskem pokračují rychlým tempem. Jak se Bierman chlubil, obě armády „zaznamenaly exponenciální nárůst . . . těsně za poslední rok“ při své činnosti na území, ze kterého by působili během války. V nedávných cvičeních námořní pěchota poprvé zřídila dvoustranná pozemní taktická koordinační centra namísto spojení se samostatným japonským velitelským bodem.

Cílem je daleko užší integrace amerických a japonských sil. Místo toho, aby se japonské vojenské skupiny střídaly, aby operovaly po boku amerických sil v Japonsku, byly nyní specifické jednotky označeny jako součást „zástupné síly“ po boku jejich protějšků americké námořní pěchoty, námořnictva a letectva.

Bierman také poukázal na to, že podobné přípravy probíhají na Filipínách, kde má vláda v úmyslu umožnit USA umístit zbraně a další zásoby na dalších pět základen kromě pěti, kam již mají přístup. „Získáte pákový bod, základnu operací, která vám umožní mít obrovský náskok v různých operačních plánech,“ nadchl se.

Válka vedená USA proti Rusku na Ukrajině a jeho zesilující konfrontace s Čínou jsou dvě strany strategie ovládnutí obrovské euroasijské pevniny, která hrozí uvrhnout lidstvo do jaderného holocaustu.

Zatímco Bierman zdůrazňuje pokročilé operační plánování války s Čínou, je doprovázeno obrovským nárůstem vojenských výdajů jak ze strany USA, tak Japonska.

Stars and Stripes 2. ledna informovaly, že nový americký obranný rozpočet schválený minulý měsíc prezidentem Bidenem zahrnoval miliardy dolarů na novou vojenskou infrastrukturu a strategické iniciativy v Tichomoří. Indo-pacifické velení již má v celém regionu asi 375 000 vojenských a civilních pracovníků.



Velitelství  na Havaji dostane 87,9 milionů dolarů na kasárna; 103 milionů dolarů na modernizaci skladovacích zařízení raket; 111 milionů dolarů na provozní zařízení společnosti a 29 milionů dolarů na středisko připravenosti armádní národní gardy.

Jen na nové válečné lodě a 36 letadel F-35 dostane námořnictvo 32 miliard dolarů, z nichž každé bude stát asi 89 milionů dolarů. Financování také zahrnuje 621 milionů dolarů na dvě útočné ponorky třídy SSN-774 Virginia, které by měly provádět operace v Pacifiku a mít základnu v Pearl Harbor Naval Shipyard.

V boji proti čínským zbraním armáda modernizuje dělostřelecké a raketové systémy, hledá nová děla a hypersonické zbraně s delším dosahem a zároveň upravuje rakety odpalované ze vzduchu a z moře a řízené střely pro pozemní odpalování armádními jednotkami.

Japonská vláda minulý měsíc oznámila, že během příštích pěti let mezi lety 2023 a 2027 zdvojnásobí vojenské výdaje na zhruba 80 miliard USD neboli 2 procenta HDP. Přidružené dokumenty národní obrany výslovně označují Čínu za „bezprecedentní a největší strategickou výzvu“.

Japonská armáda nakoupí řadu útočných zbraní, včetně řízených střel, jako je Lockheed Martin's Tomahawk a Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). Plánuje také modernizaci svých vlastních řízených střel typu 12, které lze odpalovat z povrchu, lodí nebo letadel, aby zasáhly námořní plavidla, a výrobu vlastních hypersonických řízených střel.

Japonsko také posílí své raketové základny. Již začalo militarizovat své jižní ostrovy bezprostředně sousedící s Tchaj-wanem a mimo čínskou pevninu, včetně ostrovů Amami, Miyako, Ishigaki a Yonaguni. Tokio kromě výstavby skladů munice a paliva rozmístilo nebo hodlá na tyto ostrovy rozmístit jednotky raket a elektronického boje.


Japonský premiér Fumio Kišida vyrazil v neděli na turné po Evropě a Severní Americe zaměřené na posílení vojenských vazeb. Navštíví jak Británii, tak Itálii, které jsou společnými partnery v dohodě dohodnuté minulý měsíc o stavbě nových vyspělých stíhaček. Očekává se také, že v Británii podepíše dohodu o vytvoření rámce pro vzájemné návštěvy vojenských sil.

Kišidova konečná zastávka bude v USA, kde bude v Bílém domě jednat s Bidenem, kde se bude diskutovat o vojenské spolupráci, japonském nákupu amerických raket a snaze zablokovat přístup Číny k vyspělým polovodičům. V rámci ekonomické války USA proti Číně Biden uvalil řadu zákazů na prodej pokročilých počítačových čipů nebo strojů potřebných k jejich vývoji a výrobě do Číny. Japonští ministři obrany a zahraničí mají ve středu ve Washingtonu uspořádat jednání s americkými protějšky.

Ve stejné době se USA chystají uskutečnit provokativní oficiální cestu na Tchaj-wan – ostrov, který de facto v rámci politiky jedné Číny uznávají jako součást Číny s Pekingem jako legitimní vládou. Terry McCartin, nejvyšší představitel USA odpovědný za obchod s Čínou, má v sobotu přijet do Tchaj-peje, aby vedl delegaci, která bude zahrnovat úředníky z dalších vládních agentur.

Návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu loni v srpnu, posvěcená Bílým domem, vyvolala ostré napětí a nebezpečnou demonstraci síly obou stran v okolních vodách. Posilováním obchodních a vojenských vazeb s Tchaj-pejem Washington záměrně tlačí Peking do kouta, aby ho donutil vypálit první ránu ve válce o Tchaj-wan, na kterou se USA předem připravily.

Generálporučík Bierman vysvětlil: „Jakmile se střetneme s čínským protivníkem, který bude vlastnit startovací pistoli a bude mít schopnost potenciálně iniciovat nepřátelství. . . dokážeme identifikovat rozhodující klíčový terén, který je třeba držet, zajistit, bránit, využít.“

(rp,prvnizpravy.cz,wsws,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif