Americká pomoc Ukrajině může být přerušena na podzim

zprávy

Ve Spojených státech roste hněv kvůli ukrajinské otázce v řadách republikánů, která podle expertů hrozí omezením vojenské pomoci Ukrajině.

Americká pomoc Ukrajině může být přerušena na podzim
Ilustrační foto
19. března 2023 - 11:01

Oblíbenci nadcházejících primárek Republikánské strany pro prezidentské volby v roce 2024 - floridský guvernér DeSantis a exprezident Trump - vyjádřili skepsi k pokračování pomoci Kyjevu, podpořila je část jejich stranických členů a jak říkají odborníci, pokud se jeden z nich dostane k moci, hrozí Ukrajině výrazný škrt peněz a vojenských toků ze Spojených států, což může velmi ovlivnit průběh války s Ruskem.

Problémy však mohou začít ještě před prezidentskými volbami. Výše finanční pomoci Ukrajině schválená Kongresem na konci loňského roku pro letošní rok podle Joea Bidena skončí do konce září. Dále by musela být schválena nová výše pomoci, což by vyžadovalo souhlas Sněmovny reprezentantů ovládané republikány.

V tomto ohledu je příznačné, že Kevin McCarthy, předseda Sněmovny reprezentantů, odmítl přijet do Kyjeva v reakci na Zelenského pozvání.

Postupně klesá i procento příznivců pokračující podpory Ukrajiny mezi Američany, podle průzkumů veřejného mínění.



„Řadoví členové Republikánské strany začali být k válce na Ukrajině dosti skeptičtí, a to z důvodů, které nejsou úplně mylné - není tam žádný dohled nad penězi a zdá se, že konec není v dohledu. To jsou věci, které nikdy nedokážete vysvětlit." americkému lidu,“ řekl.Michael Caputo, Trumpův dlouholetý přítel a poradce.

Mezi republikány jsou však i zastánci pokračující a dokonce rostoucí podpory Ukrajině.

Například Trumpův bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton dokonce obvinil Bidena, že se bojí vítězství Ukrajiny, a proto pomáhá Kyjevu „na půli cesty“. Řada republikánských kongresmanů požaduje, aby Bílý dům převedl bojová letadla na Ukrajinu. Zdaleka ale není jisté, že takové postavení v Republikánské straně bude dominantní. Zejména s přihlédnutím k náladě mezi republikánskými voliči, kterými se řídí nejvíce hodnocení kandidáti ze stran Trump a DeSantis.


(rp,prvnizpravy.cz.strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif