Americké tanky M1A1 Abrams pro Ukrajinu. Přišlo varování

zprávy

Kirill Budanov, šéf hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinské armády, varoval, že tanky M1A1 Abrams, které Spojené státy hodlají dodat příští týden, by neměly být nasazeny v první linii bojiště. 

Americké tanky M1A1 Abrams pro Ukrajinu. Přišlo varování
Americký tank M1 Abrams
25. září 2023 - 06:20

Tyto tanky by nemusely v přímém střetu dlouho vydržet a Budanov doporučuje jejich využití v "dobře zpracovaných" průlomových operacích.

"V přímém boji, pokud budou v první linii a jen v kombinovaném střetu se zbraněmi protivníka, nebudou na bojišti dlouho," uvedl Budanov. Zdůraznil také, že nepřátelské použití dělostřelectva a min značně omezuje nasazení obrněné techniky v mnoha hlavních směrech.

Záběry z dronů potvrdily zničení západních tanků všech tříd nasazených ukrajinskou armádou. To zahrnovalo tanky Leopard 2A6 z Německa a britské tanky Challenger 2. Zvláštní pozornost by měla být věnována skutečnosti, že tank Leopard má ochranu srovnatelnou, ne-li lepší, než M1A1 Abrams, zatímco Challenger 2 má výrazně lepší pancéřování. Tyto tanky byly dodány přímo ze skladů zemí, které je provozují, zatímco tanky Abrams byly výrazně modifikovány, bez instalovaného pancéřování z ochuzeného uranu a se schopnostmi omezenými na úroveň starší verze M1A1 z dob studené války.


Tanky M1A1 se v minulosti ukázaly jako vysoce zranitelné  i vůči relativně základním protitankovým zbraním, zejména v Iráku, kde vozidla této třídy získala irácká armáda po invazi vedené USA v roce 2000. Zpočátku Spojené státy váhaly s dodávkou těchto tanků na Ukrajinu kvůli obavám o jejich zranitelnost. K dodávce Abrams tanků došlo až poté, co Německo naznačilo, že bude dodávat tanky Leopard 2 pouze pokud USA dodají Abrams.

Psali jsme:

Od zahájení ukrajinské ofenzívy v červnu zaznamenala armáda obrovské ztráty na bojišti. Ruční protitankové střely Kornet a jiné moderní zbraně, jako bezpilotní letouny Lancet a protipancéřové střely Vikhr-1 vypuštěné vrtulníky, si vybraly vysokou daň na západních obrněncích. Budoucí strategie nasazení Abrams tanků a jiných obrněných vozidel bude muset zohlednit tyto rizika, aby se minimalizovaly ztráty a maximalizovala jejich bojová efektivita.

(jar, militarywarchmagazine, foto: repro: 45min military)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif