Americké zmražení afghánských aktiv už zabilo 300 dětí

zprávy

Podle sdělení agentury Reuters bude jedním z ničivých důsledků odmítnutí Západu umožnit Afghánistánu využívat jeho zahraniční aktiva a provozovat normální bankovní systém nárůst úmrtí vesničanů a děti kvůli nášlapným minám.

Americké zmražení afghánských aktiv už zabilo 300 dětí
Afghánské dítě s protézou
6. srpna 2022 - 07:20

„Zahraniční vlády zmrazily rozvojovou pomoc afghánské vládě, protože nejsou ochotny použít peníze jejich daňových poplatníků na podporu Talibanu, islamistické skupiny, která omezuje práva žen a je ve válce s velkou částí Západu,“ píše Reuters .

Afghánská vládní agentura, která dohlíží na odminování, informovala Reuters, že přišla o zhruba 3 miliony dolarů financování a v dubnu propustila asi 120 zaměstnanců – většinu organizace –, protože nemohla platit mzdy. Všechny sankce nás vážně zasáhly,“ řekl Sayed Danish, zástupce vedoucího agentury, Directorate of Mine Action Coordination (DMAC). „Nemůžeme dělat strategickou práci, což je naše hlavní odpovědnost."



Ztráta prostředků na odminování by mohla mít hluboké důsledky pro zemi se 40 miliony obyvatel, která je po čtyřech desetiletích války jedním z nejvíce zaminovaných míst na Zemi. Téměř 80 % civilních obětí z „výbušných pozůstatků války“ jsou děti, částečně kvůli jejich zvědavosti a také jejich pravidelné roli při sbírání šrotu za účelem prodeje k posílení příjmů rodin. Během sedmi měsíců od loňského března bylo zabito nebo zmrzačeno nášlapnými minami a jinými nevybuchlými zařízeními asi 300 afghánských dětí. Nášlapné miny jsou také velkým nebezpečím pro zemědělce.

Koncem minulého měsíce bylo dosaženo dočasné dohody, když DMAC souhlasil s tím, že OSN by mohla v zemi zřídit kancelář na zhruba šest měsíců. Ale vzhledem k tomu, že financování nouzového regulátora OSN je pouze poloviční oproti afghánské agentuře před stažením NATO a převzetím moci Talibanem, zaměstnávala podle Paula Heslopa, vedoucího programu OSN pro odminování v Afghánistánu, pouze asi 30 z původních 120 zaměstnanců. Dodal, že pro dlouhodobou udržitelnost by odpovědnost za koordinaci odminování měla nést stát, a nikoli vnější humanitární orgán, jako je agentura OSN. „Jsme v situaci, kdy máme vládu, která není uznána," řekl Heslop a dodal, že nedostatek financí je  „velmi obtížný, když chcete platit lidi a ti nemohou dostat peníze z bank, pro lid Afghánistánu je to v tuto chvíli velmi obtížné."

(rp,prvnizpravy.cz,schillereinstitute,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?