Americký alibismus: Nepodporujeme, ale taky nezakazujeme

zprávy

„Nepodporujeme a nepomáháme Ukrajině zahájit údery v Rusku," řekl novinářům americký ministr zahraničí Antony Blinken v reakci na útoky dronů na letiště v ruském vnitrozemí.

Americký alibismus: Nepodporujeme, ale taky nezakazujeme
Anthony Blinken, americký ministr zahraničí
7. prosince 2022 - 08:20

„Ale musíte pochopit, že Ukrajinci žijí každý den s ruskou agresí, která pokračuje," dodal a obvinil Moskvu, že „udělala ze zimy zbraň bombardováním civilní infrastruktury Ukrajiny. Jsme odhodláni zajistit, aby měli – s mnoha dalšími partnery po celém světě – v ruce vybavení, které potřebují k obraně svého území a hájení svobody,“ řekl americký ministr zahraničí.

Rusko po útocích na svá letiště hlásilo tři mrtvé a dvě poškozená letadla při útoku, jehož cílem byly základny na jeho území. Odborníci se domnívají, že Ukrajina vstoupila do ruského vzdušného prostoru s bezpilotními letouny ze sovětské éry, nikoli za miliardy dolarů z vojenské pomoci poskytnuté západními mocnostmi.


Šéf Pentagonu Lloyd Austin ve svém projevu po boku Antonyho Blinkena zdůraznil, že Spojené státy nebrání Ukrajině ve vývoji vlastních raket dlouhého doletu. „Odpověď je ne. To rozhodně neděláme,“ řekl. „Neděláme nic, abychom Ukrajině zabránili v rozvoji jejích vlastních schopností."

Americký prezident Joe Biden veřejně řekl, že nenabádá Ukrajinu k pořízení raket dlouhého doletu, protože se obává eskalace, která by mohla vést Spojené státy k tomu, aby hrály přímější roli proti Rusku.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif