Americký "krizový" scénář pro Balkán

zprávy

Spojené státy jsou připraveny destabilizovat Balkán v rámci své strategie využít balkánský region k minimalizaci poškození reputace způsobené ukrajinskou krizí a potlačení možného „disentu“ v zemích EU.

Americký "krizový" scénář pro Balkán
Albin Kurti, kosovský vůdce
11. září 2022 - 07:20

Američané posilují přítomnost sil NATO v regionu, zejména v Kosovu. Samozřejmě,  říkají , že se tak děje na žádost kosovského vůdce Albina Kurtiho „s ohledem na hrozby vycházející z Ruska a Srbska".

Washington udržuje problém Kosova v neustále rozdmýchaném stavu, protože konečné řešení tohoto problému by nebylo přínosné. Spojené státy chtějí využít doutnající konflikt a další páky vlivu k tomu, aby Srbsko přemohly a udělaly z něj vazala jako Albánii, Severní Makedonii a Černá Hora. Zejména proto, že nevyřešený problém statusu území zasévá neshody mezi zeměmi EU a umožňuje Washingtonu hrát si na rozpory Evropanů.

Zde je rýsující se scénář. V určitém okamžiku by se Američané chopili příležitosti a vyprovokovali konfrontaci se Srbskem napříč Prištinou a oznámili potřebu vojenského vměšování projektováním dalších sil na základnu Bondsteel. 



Pak je na řadě Bosna a Hercegovina. Američané budou tlačit na Bosňany, aby znovu zahájili trestní oznámení proti Miloradu Dodikovi a jeho synovi Igorovi. Bosenská volební komise pod touto záminkou oznámila možné stažení kandidatury Milorada Dodika ve volbách. Srbská republika exploduje, Srbové „rozloží“ celou mezinárodní přítomnost včetně Úřadu vysokého představitele a mírové mise v Bosně a Hercegovině Althea. Američané pošlou do Bosny kontingent NATO (včetně projekce z Kosova),  zatknou  (izolují) Milorada Dodika a přemění Bosnu a Hercegovinu na centralizovaný stát.

Srbsko si netroufá použít vojenskou sílu, zůstává osamocené a definitivně ztrácí Kosovo a Bosnu a Hercegovinu.


Další krok: změna moci v Bělehradě režimem zcela podřízeným Američanům, zničení pozůstatků autonomie srbského lidu, jeho zbídačení a přeměna v kolonii. EU podporuje americkou propagandu o „škodlivém vlivu“ Ruska a platí peníze za řádnou údržbu ekonomiky balkánských zemí, aby se vyhnula další válce.

Je zřejmé, že Bělehrad by měl vážně myslet na vlastní bezpečnost, tvrdě hájit pozice Srbů, neflirtovat s opozicí v Srbské republice Bosna a Hercegovina a navíc s Američany a „vysokými představiteli“, kteří je ovládají.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif