Američtí vojáci na Ukrajině! Potvrzeno Pentagonem

zprávy

Agentury Associated Press a Washington Post potvrdily, že vojáci Spojených států amerických se do jisté míry přímo účastní válečného konfliktu na Ukrajině. Co znamená „do jisté míry?"

Američtí vojáci na Ukrajině! Potvrzeno Pentagonem
Ilustrační foto
5. listopadu 2022 - 09:01

Američtí vojáci údajně provádějí „inspekce“ amerických skladů zbraní poté, co minulý týden ministerstvo zahraničí a Pentagon představily nový plán na sledování zbraní dodaných USA ve snaze zavést odpovědnost za zbraně a munici v hodnotě miliard dolarů, které byly předány ukrajinským silám téměř od začátku války před osmi měsíci.

„Malý počet amerických vojenských sil uvnitř Ukrajiny začal nedávno provádět kontroly na místě, aby zajistil, že ukrajinské jednotky řádně účtují o zbraních dodaných Západem, řekl v pondělí reportérům Pentagonu vysoký představitel americké obrany,“ odhalilo zpravodajství AP/WaPo.

Informace Pentagonu potvrdila, že tomuto „malému“ kontingentu vojáků bylo doporučeno neprovádět inspekce „v blízkosti“ frontových linií bojů:

Úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, aby poskytl aktuální vojenské informace, nechtěl říci, kde inspekce probíhají a jak blízko k bojovým liniím se američtí vojáci dostanou. Úředník uvedl, že americký personál nemůže provádět inspekce „v blízkosti frontových linií“, ale řekl, že se vydává tam, kde to bezpečnostní podmínky dovolují.

Již proběhlo „několik inspekcí“, na které dohlížel americký obranný atašé a tým amerického Úřadu pro obrannou spolupráci se sídlem v ukrajinském hlavním městě. Zpráva zdůrazňuje, že „americký prezident Joe Biden vyloučil jakoukoli bojovou roli amerických sil uvnitř Ukrajiny“.


Je však zřejmé, že navzdory vyloučení „bojových“ jednotek Bílým domem se jedná o začátek možná nevyhnutelného „mission creep“ – jak bylo pozorováno v jiných konfliktních oblastech (např. v Sýrii). Pokud američtí vojáci provádějí inspekce ukrajinských zbraní a munice a pravděpodobně se Rusko v současné době zaměřuje na všechny ukrajinské vojenské základny, dostávají se tím američtí vojáci a prostředky do hledáčku Ruska, což značně zvyšuje možnost, že by USA a Rusko mohly narazit na přímou přestřelku.

V následné zprávě pak deník The Washington Post podrobně uvedl následující:

Američtí pozorovatelé provedli osobní inspekce pouze u 10 % z 22 000 zbraní dodaných USA na Ukrajinu, které vyžadují zvláštní dohled.

Američtí představitelé, kteří hovořili pod podmínkou zachování anonymity, aby poskytli podrobnosti, které nebyly dříve zveřejněny, uvedli, že v situaci, kterou popisují jako „superhorký konflikt“ na Ukrajině, spěchají s nasazením nových prostředků pro sledování zbraní, u nichž je považováno zvýšené riziko zneužití, včetně raket země-vzduch Stinger a protitankových střel Javelin.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová uvedla, že Ukrajinci spolupracují jako ochotní partneři v oblasti evidence zbraní a zavádějí opatření zajišťující řádný řetězec úschovy. 

„I když si uvědomujeme nepředvídatelnost bojů, Spojené státy a Ukrajina spolupracují, aby zabránily nelegálnímu zneužívání zbraní od začátku letošního roku, kdy začala další ruská invaze,“ uvedla Watsová.

Také jsme psali:

Stejně jako předtím v případě Sýrie je pravděpodobné, že Bílý dům a Pentagon se ve svých tiskových prohlášeních budou pečlivě vyhýbat přiznání formulací jako „boty na zemi“.

Tato iniciativa je obecně považována za součást snahy Bidenovy administrativy uklidnit hněv republikánů v Kongresu poté, co se stále hlasitěji ozývají stížnosti na nezodpovědný způsob „divokého západu“, jakým se na Ukrajině rozšířily zbraně Pentagonu – což před několika měsíci zdůraznila i CNN.

Tento týden bylo Finsko mezi prvními evropskými zeměmi, které zdokumentovaly šíření zbraní dodaných Západem za hranice Ukrajiny a do rukou kriminálních živlů, jak jsme již dříve podrobně popsali. 

„Zbraně dodané různými zeměmi na Ukrajinu byly nalezeny také ve Švédsku, Dánsku a Nizozemsku,“ citovala šéfa finského federálního Národního úřadu pro vyšetřování Christera Ahlgrena národní televizní stanice Yle.

Rusko již dlouho varuje, že bude útočit na zahraniční zásilky zbraní, dopravní konvoje a sklady nalezené na Ukrajině. Ale jak dlouho bude trvat, než se ruské síly zaměří na americké vojenské inspektory na místě za frontovou linií? Čím déle se drtící konflikt protáhne, tím větší je možnost takového katastrofického scénáře, ať už záměrného, nebo ne.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif