Asi jsme dávali málo….Ukrajina nám „zastavila" tranzit ropy z Ruska

zprávy

Byl zastaven tranzit ropy a po jižní větvi ropovodu Družba, protože  společnost Transněfť nebyla schopna zaplatit Ukrtransnaftu kvůli bankovním sankcím EU. Přes jižní větev ropovodu Družba dostává ropu Maďarsko, Česká republika a Slovensko.

Asi jsme dávali málo….Ukrajina nám „zastavila" tranzit ropy z Ruska
Ilustrační foto
10. srpna 2022 - 03:20

Maďarská společnost Mol uvedla, že je připravena zaplatit za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu.

„Mol neustále pracuje na řešení problému a zahájil diskusi o převzetí závazků platit za ukrajinský tranzit. Společnost je připravena převzít tranzitní poplatek, který musí Rusové zaplatit, aby zajistili dodávky do Maďarska,“  uvádí maďarský Index s odkazem na Mol.

Maďarský státní podnik uvedl, že zatím je zásob dostatek a zastavení dodávek ropy z Ruska ropovodem Družba nemá vliv na výrobu benzinu, nafty, ….

„Ukrtransnafta skutečně zcela zastavila tranzit ropy do Maďarska, České republiky a Slovenska přes jižní větev Družby 4. srpna v 6:10 hodin. Zároveň pokračuje tranzit přes Bělorusko směrem na Polsko a Německo,“ řekl agentuře RIA Novosti tiskový mluvčí, poradce prezidenta Transněfti Igor Demin a dodal, že „ukrajinská společnost poskytuje služby přepravy ropy na základě 100% zálohy."

„Ale při platbě za tranzit přes území Ukrajiny byly prostředky vráceny na účet PJSC Transneft. Gazprombank, která obsluhuje platby, nám oznámila, že platba byla vrácena z důvodu zavedení unijních regulací, tedy sedmého balíčku sankcí,“ vysvětlil Igor Demin. Dodal, že společnost informovala ruské ministerstvo energetiky a také ruské přepravce dodávající zdroje ve směru do těchto tří zemí a společnost Ukrtransnafta.



Dříve Maďarsko, Česká republika a Slovensko zablokovaly návrh EU na  zákaz dovozu ruské ropy do EU a souhlasily s ním, až když byly uděleny výjimky pro dodávky ropovodem.

Ukrajina nyní tak předložila Bruselu incident, který sám zastaví dodávky, a pak nedávají smysl protesty Maďarska, ČR a SR na embargo ropy .

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif