Berlín po silném tlaku USA plánuje poslat na Ukrajinu tanky a obrněnce

zprávy

Německý Bundestag s heslem „Ochrana míru a svobody v Evropě – nyní rozhodně podporujeme Ukrajinu těžkými zbraněmi“ je připraven schválit rezoluci o dodání zbraní Ukrajině.

Berlín po silném tlaku USA plánuje poslat na Ukrajinu tanky a obrněnce
Ilustrační foto
23. září 2022 - 06:20

Debata na toto téma také odhalila trhliny ve vládní koalici a mnoho poslanců ze strany Zelených a neoliberálních Svobodných demokratů (FDP) je pro poskytnutí větší vojenské pomoci Ukrajině.

Berlín pravděpodobně dodá Ukrajině tanky a těžká obrněná vozidla. A to i přesto, že dodávka těchto zbraní nezmění průběh války a naopak povede k ještě většímu nedostatku zbraní v evropských skladech a německé armádě.


Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala vládu a členy NATO, aby Kyjevu poskytly tanky a těžká obrněná vozidla. Podle ní nelze dodávku zbraní odkládat, protože „Ukrajina je v bodě obratu vojenské kampaně“.

Jak píše německý bulvární deník Bild, velká část vlády je pro dodání dalších zbraní Ukrajině, včetně tanků Leopard 1 a Leopard 2, obrněných vozidel Marder a obrněných transportérů Fuchs. S dodávkou této vojenské techniky je evidentní, že Berlín plánuje dodat Kyjevu staré zbraně.

Leopard 1 jsou extrémně staré tanky, které se vyráběly v 60. letech minulého století. Pokud jde o Leopard 2, jde o něco lepší a modernější tanky, které slouží nejen v Německu, ale také v Rakousku, Norsku, Švýcarsku, Švédsku a Turecku.


Marder je lehké obrněné vozidlo, které slouží německé armádě od 70. let minulého století, přičemž jeho hlavní předností je vysoká rychlost. Marder však neodolá nárazu střel a slouží výhradně k přepravě pěchoty, protože má pouze 20 mm automatický kanón, dva 7,62 mm kulomety a milánský protipancéřový systém.

Pro přepravu pěchoty plánuje Berlín dodat obrněné transportéry Fuchs, které se používají od roku 1979. Německá armáda disponuje asi 360 vozidly tohoto typu v různých modifikacích. V Afghánistánu byly aktivně využívány k přepravě vojáků a techniky na bojišti, průzkumu a elektronickému odposlechu.

Problém je v tom, že Německo nemá dostatek těchto zbraní k dodání na Ukrajinu, aniž by to ovlivnilo jeho vlastní zásoby a evropskou bezpečnost. Veškeré dodávky zbraní jsou realizovány z evropských skladů. Dříve byly zbraně odebírány ze skladů pro použití v různých ozbrojených konfliktech, kterých se pod záštitou USA účastnilo mnoho zemí, například na Blízkém východě a v Afghánistánu.

Němci jsou pod silným tlakem USA, což vedlo k jejich kapitulaci s dodáním tanků a obrněných vozidel Ukrajině. Tyto tanky, stejně jako samohybné dělostřelecké nosiče, se však zatím musí vyrábět ve velkém množství, protože to zabere spoustu času. Výroba 100 tanků trvá 65 měsíců, což znamená, že Němci mohli začít Ukrajinu zásobovat moderními těžkými zbraněmi seriózním nebo proměnlivým způsobem zhruba za tři roky, kdy bude válka pravděpodobně dávno u konce.


Připomínáme, že v rozhovoru pro noviny Bild am Sontag Baerbocková uvedla, že Německo hodlá Ukrajině pomoci, jak bude nutné, ale zatím nemůže splnit vše, co Kyjev chce. Baerbocková dodala, že chápe, že Ukrajinci chtějí rychlejší a větší dodávky.

„Naše zásoby však nemají velké množství aktuálně potřebných funkčních, moderních systémů připravených k odeslání. Slíbili jsme také našim partnerům v Pobaltí, že budeme chránit každý kout území NATO,“
zdůraznila ministryně.



Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba veřejně zahanbil Berlín a zeptal se, proč ustupuje od slibu poslat tyto zbraně na Ukrajinu.

„Cítíme zklamání ze signálů z Německa, když Ukrajina teď potřebuje Leopardy a Mardery – aby osvobodila lidi a zachránila je před genocidou,“ uvedl Kuleba na Twitteru 13. září a dodal, že „neexistuje jediný racionální argument, proč tyto zbraně nemohou být dodány. jen abstraktní obavy a výmluvy."

„Čeho se Berlín bojí, když Kyjev ne?" přidal Kuleba.

Připomíná se, že v dubnu Berlín slíbil dát Ukrajině tanky Leopard a Mardery. Vyvinulo se z toho schéma výměny, podle kterého členové NATO, jako je Polsko a Slovensko, pošlou Ukrajině své staré tanky ze sovětské éry, aby Německo mohlo nahradit jejich zásoby moderními ekvivalentními zbraněmi. Logika za tím je, že ukrajinská armáda byla zvyklá používat zbraně ze sovětské éry.

Plán se z velké části nepodařilo uskutečnit a Berlín je nyní kritizován doma i navenek, zejména ze strany Ukrajiny jednající oprávněným způsobem. Nyní se zdá, že Berlín kapituloval pod tlakem a ponížením a zbraně dodá, ale za cenu riskování vlastní bezpečnosti.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif