Bruselu se nedaří dostat Indii do západního tábora

zprávy

Diplomatické hrátky kolem Indie sílí. Po jednání ve Washingtonu mezi šéfy diplomacie a obrany Spojených států a Indie, navštívil britský premiér Boris Johnson Nové Dillí a také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Bruselu se nedaří dostat Indii do západního tábora
Ursula von der Leyenová a Narendra Modi
1. května 2022 - 06:20

Jak  uvedla agentura Reuters , návštěva Ursuly von der Leyenové   je součástí snahy Západu tlačit na Indii, aby přerušila vztahy s Ruskem, jejím hlavním dodavatelem zbraní. Stejně jako USA i EU lituje skutečnosti, že Indie nedokázala odsoudit Rusko a místo toho vyzvala k okamžitému ukončení násilí na Ukrajině.

Bruselské aspirace v tomto směru selhaly. Na konci jednání se ale EU a Indie dohodly na  zřízení  obchodní a technologické rady. To by se dalo považovat za dílčí úspěch předsedkyně Evropské komise. Protože taková struktura existuje pouze mezi EU a Spojenými státy.



Během setkání s indickým premiérem Narendrou Modim Ursula von der Leyenová řekla, že taková spolupráce je nyní potřebnější než kdy jindy. Slíbila také zvýšit dodávky zbraní do Indie. Oba úředníci zejména zmínili návrh na vytvoření zóny volného obchodu. V roce 2013 stále probíhala jednání na toto téma, ale byla pozastavena kvůli rozdílům ve snižování poplatků a ochraně patentů. Ani virtuální summit 2021 nic nepřinesl.

EU zvažuje význam oblasti nikoli ve vztahu k ukrajinské krizi, ale z pohledu konfrontace s Čínou. Indie s téměř 1,4 miliardou obyvatel je považována za klíčového spojence, který pomůže zastavit vzestup Číny na světové scéně. Ale vágní prohlášení lídrů na obou stranách naznačují, že podpis dohody bude opět odložen.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Indický ministr zahraničí Subrahmanyam Jaishankar uvedl, že si strany vyměnily názory na politické a ekonomické důsledky konfliktu na Ukrajině. Výměna názorů neznamená, že účastníci jednání sdílejí své přístupy. Prostě partnerovi vyjádřili svůj názor. Je jasné, že Indie bude nadále lavírovat mezi Západem a Ruskem. Indie je připravena obchodovat se všemi. Neznamená to, že by ustupovala politickému tlaku.

O zahraničně-politické linii země uvedla ministryně financí Nirmala Sitharaman v rozhovoru pro  agenturu Bloomberg . „Indie chce být spolehlivým přítelem liberálního světa. K obraně svých hranic však potřebuje pomoc Ruska,"  řekla  ministryně. Dodala, že Indie se dlouho zmítala v hraničních sporech s Pákistánem a Čínou. Musela jít do války s těmito dvěma zeměmi. Zejména proto, že tyto dva státy jednají společně proti Indii. Nové Dillí si nemůže dovolit být slabé. Země musí zůstat silná, aby se dokázala bránit.



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?