Bývalý polský ministr zahraničí poděkoval USA za poškození plynovodů

zprávy

Bývalý polský ministr zahraničí, nyní evropský poslanec Radek Sikorski poděkoval USA za škody způsobené na ruském plynovodu Nord Stream 2.

Bývalý polský ministr zahraničí poděkoval USA za poškození plynovodů
Radek Sikorski , polský europoslanec
28. září 2022 - 08:10

„Toto prohlášení lze považovat za oficiální prohlášení o tom, že se jedná o teroristický útok,“ napsala tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.



Byly objeveny tři úniky na plynovodech Nord Stream a Nord Stream-2 během několika hodin. První z nich byl detekován na Nord Stream 2 poblíž dánského ostrova Bornholm. Poté byly v Nord Stream zjištěny dva úniky. Dánská energetická agentura uvedla, že do moře uniklo velké množství plynu. Letadla a lodě mají nařízeno držet se nejméně pět námořních mil od místa incidentů.


Leyenová: Poškození jakékoliv energetické infrastruktury je nepřijatelné

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že mluvila s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou o sabotážní akci týkající se Nord Streamu. „Jakékoli záměrné narušení aktivní evropské energetické infrastruktury je nepřijatelné a povede k co nejtvrdší reakci," zdůraznila.

„Hlavní věcí je nyní vyšetřit incidenty, získat úplné jasno o událostech a příčinách. Jakékoli záměrné narušení aktivní evropské energetické infrastruktury je nepřijatelné a povede k nejsilnější možné reakci,“ napsala von der Leyenová na Twitteru.

(rp,prvnizpravy.cz,tass,tvp,tweet,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?