Čas ukáže, jak pravdivé jsou kratochvilné zprávy z velkého zabíjení

zprávy

K válčení patří i úskoky a lhaní, vzbuzování naděje i mlčení. Říká se tomu i propaganda. Válka je zpestřována nekonečnou řadou zpráv a vyprávění. Zda jsou pravdivé v době uveřejnění si nelze ověřit, jako při ukrajinské speciální operaci.

Čas ukáže, jak pravdivé jsou kratochvilné zprávy z velkého zabíjení
Francouzský "Caesar"
26. června 2022 - 04:20

Publicista František Roček upozorňuje na nejčerstvější zprávy tohoto typu:

„Obyvatelé Uralu děkují Macronovi za Caesary" - pod tímto titulkem se objevila menší zpráva, že slavný strojírenský Uralvagonzavod poděkoval francouzskému prezidentovi Macronovi za samohybná děla Caesar.

Společnost tím doplnila zprávu o zabavení zbraní v dobrém stavu ozbrojenými silami Ruska. Podle francouzského politika Régise de Castelnau byly ukořistěné zbraně poslány do Nižního Tagilu k prostudování konstrukce děl.

Dostal zprávu: „Dobré odpoledne, pane Regisi. Žádáme vás, abyste vyjádřili slova vděčnosti prezidentu Macronovi za darovaná děla. Technika, samozřejmě, je tak-tak... Ne, že by byla tak dobrá jako naše "MSTA-S"! Ale bude se hodit. Pošlete jich více - budeme je analyzovat."



16. června Francie předala Ukrajině 12 houfnic.

Velitelství francouzské armády reagovalo na ironickou vděčnost ruského Uralvagonzavoda za samohybná děla Caesar ukořistěná ruskými vojsky na Ukrajině. Generální štáb popřel informace o zabavení samohybného děla, ale zároveň nepřímo připustil, že by se to mohlo stát.

„Neexistují žádné důkazy potvrzující tuto informaci, která se nám zdá velmi nepravděpodobná," citovala RIA Novosti zástupce generálního štábu v rozhovoru pro Indépendant.

Ve stejné době, kdy vešlo ve známost, že Washington pozastavil dohodu o prodeji kyjevských bezpilotních letounů MQ-1C Gray Eagle, v ruském tisku se objevila zpráva, že se Severoamerikánci obávají, že jejich vybavení by mohlo skončit v rukou ruské armády. Údajně též jsou problémy s výcvikem důstojníků ozbrojených sil Ukrajiny pro práci s těmito drony/UAV, ale jsou i problémy s logistikou.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif