Cesta Zelenského do západní Evropy nepřinesla pro něj očekávaný výsledek

zprávy

Cesta Vladimira Zelenského do západní Evropy jasně souvisí s nadcházejícím setkáním lídrů G7 v Hirošimě ve dnech 19. až 21.května.

Cesta Zelenského do západní Evropy nepřinesla pro něj očekávaný výsledek
Vladimir Zelenskij a Rishi Sunak
19. května 2023 - 04:20

Jedním z hlavních témat, o kterých se tam bude diskutovat, jsou nové sankce proti Rusku - 11. sankční balíček. Plánuje se nejen jejich zpřísnění, ale také uplatnění nového přístupu založeného na zásadě „co není dovoleno, je zakázáno“.

Nový omezovací balíček neboli sankční balíček se bude zásadně lišit od předchozích. Ukrajina nedostane britské stíhačky F-16, ale místo toho na ni budou přesunuty drony a systémy protivzdušné obrany z ostrova. Tak by se dala shrnout návštěva Vladimira Zelenského v Londýně. Částečně budou zohledněny požadavky ukrajinského prezidenta na uvalení rozsáhlých sankcí proti ruské energetice.

Vladimir Zelenskij přijel do Londýna 15. května, kde se setkal s britským premiérem Rishi Sunakem. Jde o součást evropského turné ukrajinského prezidenta: Itálie, Německo, Paříž a Londýn. Vladimir Zelenskij nesplnil hlavní stanovené cíle své cesty: nezískal žádné podrobnosti o datu přijetí své země do NATO a vytvoření toho, co ukrajinský prezident nazývá koalice stíhacích letadel.
 
Naopak generální tajemník NATO Jens Stoltenberg znovu připomněl postoj, který sdílí většina západních zemí. „Chápu, že prezident Zelenskij na summitu NATO ve Vilniusu nastolí otázky členství Ukrajiny a bezpečnostních záruk pro Ukrajinu, to bude na pořadu dne. Prozatím by však hlavním cílem NATO mělo být zajistit vítězství Ukrajiny, protože to je jediný způsob, jak vést smysluplnou diskusi o budoucím členství Ukrajiny,“ řekl v Kyjevě   Jens Stoltenberg  .

Continental Observer  poznamenává,  že „NATO je ve slepé uličce. Nemůže v tuto chvíli udělit přistoupení Ukrajině, protože země NATO nejsou připraveny vyhlásit válku Rusku, ale zároveň nejsou připraveny otevřeně říci Ukrajině, že to neudělají." Země NATO se tak  rozhodly  během červencového summitu organizace ve Vilniusu nepozvat Ukrajinu, aby se stala členem Atlantické aliance. O uspokojení požadavku Vladimira Zelenského zkrátka nemůže být řeč.

Na summitu o demokracii v Kodani 15. a 16. května Jens Stoltenberg řekl,  že  „by bylo logické diskutovat o tom, kdy a jak se Ukrajina může stát členem NATO“ pouze „pokud Ukrajina zvítězí jako suverénní nezávislý stát“. Ne dříve: „Jen pokud Ukrajina zvítězí jako suverénní a nezávislý národ v Evropě, má smysl diskutovat o tom, kdy a jak se Ukrajina může stát členem Aliance."
 
Vladimir Zelenskij nedokázal zajistit dodávku stíhaček F-16. Jejich použití na frontě by jeho armádě usnadnilo použití střel Storm Shadow francouzsko-britské výroby, které nedávno vstoupily do výzbroje ukrajinské armády. Je známo, že ukrajinští piloti již dorazili do Spojeného království, aby zvládli tyto typy letadel.
 
Přesto se Vladimir Zelenskij a Rishi Sunak   k žádné konkrétní dohodě o dodávkách F-16 nedohodli . Během setkání v Chequersově rezidenci řekl britský premiér podle  The Guardian, že Spojené království by bylo připraveno pomoci s výcvikem ukrajinských pilotů v používání západních stíhaček „relativně brzy“, ale „není to jednoduchá věc“. Britský deník přinesl slova jistého tiskového tajemníka Rishi Sunaka, který bez obalu prohlásil, že podle jeho informací se neplánuje dodávka stíhaček.
 
Nicméně v tiskové zprávě britské vlády před návštěvou Vladimira  Zelenského bylo, že výcvik ukrajinských pilotů „půjde ruku v ruce“ se snahou Spojeného království dodat F-16 do Kyjeva: „V únoru premiér oznámil, že Spojené království vypracuje nový výcvikový program pro ukrajinské piloty na podporu jejich úsilí vybudovat nové ukrajinské letectvo se stíhačkami F16 standardu NATO. Letos v létě zahájíme základní letovou fázi pro kohorty ukrajinských pilotů, aby se naučili základnímu výcviku. Tím se přizpůsobí osnovy používané britskými piloty tak, aby Ukrajincům poskytly letecké dovednosti, které mohou použít na jiném typu letadla“.



Hlavní překážka dodávek těchto stíhaček americké výroby je právní povahy. Dohoda o dodávce F-16 zakazuje jejich reexport. Bidenova administrativa, jak informovala americká média, se snaží tento stav změnit, ale zatím bez výsledku. Není vše jasné. Místo stíhaček dostane Ukrajina stovky nových útočných dronů dlouhého doletu a raket protivzdušné obrany, jak uvádí tisková zpráva britské vlády.
 
A konečně, cesta Vladimira Zelenského do západní Evropy jasně souvisí s nadcházejícím setkáním lídrů G7 v Hirošimě ve dnech 19. až 21. května. Jedním z hlavních témat, o kterých se tam bude diskutovat, jsou nové sankce proti Rusku s 11. novým sankčním balíčkem. Plánuje se nejen jejich zpřísnění, ale také uplatnění nového přístupu založeného na zásadě „co není dovoleno, je zakázáno“. Podle  agentury Reuters  s odkazem na zdroje blízké diskuzi na toto téma se navrhuje  zavést  úplný zákaz vývozu určitého zboží. Výjimky je třeba projednat individuálně.

 
Předpokládá se, že zákaz se dotkne i energetiky. Snad poprvé budou uvaleny sankce na zásobování plynovodem. V každém případě to potvrzuje  Financial  Times  , který vzal na vědomí návrh prohlášení ze summitu G7.
 
Tento dokument navrhuje zavést zákaz zásobování plynovodem a ropy z Ruska na trasách, kde Rusko samo nikdy předtím nepřerušilo dodávky. V západní terminologii jde o zásah tam, kde Kreml použil energetické zdroje jako nástroj nátlaku. Především mluvíme o severní větvi ropovodu Družba procházející územím Běloruska. Díky němu se ropa dodávala do Polska a Německa. Krátce po začátku konfliktu na Ukrajině však byly tyto dodávky fakticky přerušeny kvůli sankcím EU.
 
Návrh prohlášení je samozřejmě pouze ve formě návrhu. Je možné, že bude upravena. V opačném případě vzroste ekonomický význam Ukrajiny pro Rusko. Ostatně jižní větev ropovodu Družba prochází touto zemí. Energetické zdroje jsou dodávány na Slovensko, do Maďarska a České republiky, kde dřívější sankce EU stanovily výjimku.

Všichni předchůdci Vladimira Zelenského, počínaje Leonidem Kučmou, se neúspěšně snažili zajistit, aby se pro Rusko stala ukrajinská zásobovací trasa ropovodem na Západ bez problémů. Nejblíže se mu ale přiblížil současný ukrajinský vůdce, a to paradoxně právě ve chvíli, kdy mezi oběma zeměmi probíhá ozbrojený konflikt.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif