Čína, Rusko a Írán uspořádají cvičení v Latinské Americe

zprávy

Peking, Moskva a Teherán mají v úmyslu předvést demonstraci síly Spojeným státům na jeho „dvoře“.

Čína, Rusko a Írán uspořádají cvičení v Latinské Americe
Ilustrační foto
19. července 2022 - 07:20

Tyto tři země plánují na začátku srpna uspořádat společné námořní manévry u Latinské Ameriky a Karibiku. Podle expertů to svědčí zejména o tom, že některé latinskoamerické země hodlají vytvořit vojenskou koalici proti Spojeným státům.

O záměru mocností uspořádat společná cvičení v Latinské Americe se psalo v polovině minulého týdne. Jak píše stránka svobodné politické žurnalistiky The Washington Free Beacon , tyto manévry se nazývají Sniper Frontier .

Právě Venezuela bude začátkem srpna hostit cvičení, přičemž tato země má velmi komplikované vztahy s Washingtonem. Čína, Rusko a Írán pošlou své vojenské síly a lodě k latinskoamerickým břehům.

Podle Washington Free Beacon nadcházející manévry jasně naznačují, že některé latinskoamerické země hodlají vytvořit „vojenskou alianci“ nebo „vojenskou koalici“ proti Spojeným státům.

Jak řekl bezpečnostní analytik a expert Joseph Humire  Spojené státy po těchto cvičeních dokonce riskují ztrátu „tradičního vlivu“ v Latinské Americe.

Je třeba připomenout, že Moskva, Teherán a Peking již třikrát zorganizovaly společné vojenské manévry. Zejména cvičení Marine Security Belt  2022 , která se konala v severní části Indického oceánu.

Podle pozorovatelů během těchto cvičení účastníci prokázali svou schopnost interakce při plnění různých taktických misí. Jejich výcvik zahrnoval záchranu hořící lodi, osvobození zajaté lodi, střelbu na betonové cíle, střelbu v noci na vzdušné cíle a další taktické a operační úkoly.



Je třeba poznamenat, že v té době americká média vnímala trilaterální cvičení Marine Security Belt  2022 jako „silný signál“ pro Spojené státy.

Co se chystaných cvičení v Karibiku týče, považuje je americký časopis The Washington Times za nejdůležitější, která kdy byla organizována za účasti čínských, ruských a íránských lodí. Jde o první vojenské manévry, kterých se Írán zúčastnil od svého oficiálního pozvání v září 2021 ke vstupu do Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), jedné z nejmocnějších aliancí na euroasijském kontinentu, jejímž cílem je zajistit celkovou bezpečnost.

(rp,prvnizpravy.cz, observateurcontinental,foto:arch.)




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif