Čínští experti: USA jsou stále v šoku kvůli výsledku dopadu sankcí

zprávy

Spojené státy zažily skutečný šok při hodnocení důsledků svého úderu na nejzranitelnější místo Ruska.

Čínští experti: USA jsou stále v šoku kvůli výsledku dopadu sankcí
Ilustrační foto
15. září 2022 - 06:20

Od začátku ukrajinské krize uplynulo více než šest měsíců a za tu dobu se skutečně odehrálo mnoho důležitých událostí. Jednou z nich byl podle čínských analytiků útok USA na místo, které američtí politici považovali za nejzranitelnější v Rusku – jeho ekonomiku. Výsledek tohoto útoku byl nečekaný nejen pro USA, ale i pro zbytek světa. Takové údaje zveřejňuje Sohu.

„USA spolu se svými partnery uvalily na Rusko bezprecedentní ekonomické sankce. Na Západě si byli jisti, že ruská ekonomika je příliš slabá a že pod takovým tlakem rychle zkolabuje,“ uvedli analytici čínského internetového portálu.

Po rozpadu Sovětského svazu zažila ruská ekonomika několik vážných krizí, kvůli nimž byla země až do začátku 2000 v poměrně obtížné finanční situaci. Od té doby v západních zemích panuje představa, že ekonomika je nejslabším místem Ruska. Věřilo se, že i přes poměrně výrazný růst v posledních dvaceti letech je stále křehký a neudržitelný pro geopolitické nepokoje.



O tom, že sankce uvrhnou ruskou ekonomiku do chaosu, byli američtí politici podle Soho přesvědčeni už po prvním přijatém balíčku omezení. V důsledku toho USA a jejich spojenci zahájili silný útok na Ruskou federaci, v důsledku čehož se jim podařilo zmrazit část cizí měny a vyloučit řadu bank ze systému SVIFT. Další vývoj byl ale pro Spojené státy krajně nepříjemný a dokonce šokující.

V Číně jsou přesvědčeni, že USA se sankcemi udělaly chybu, protože útok na takzvané nejslabší místo Ruska nepřinesl kýžený výsledek. Protiruské restrikce navíc vedly k vážným problémům v západních zemích, které se kvůli nemožnosti uzavírat obchodní dohody ve stejném rozsahu s Ruskou federací potýkaly s nedostatkem energie a dalších strategických zdrojů.

(rp,prvnizpravy.cz, informer ,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?