Dave de Camp: Bílý dům je proti vyhlášení příměří na Ukrajině

zprávy

Bílý dům se ještě před příletem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Moskvy vyslovil proti vyhlášení příměří na Ukrajině.

Dave de Camp: Bílý dům je proti vyhlášení příměří na Ukrajině
John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti Bílého domu
22. března 2023 - 06:20

Přičemž motiv tohoto nesouhlasu je jasný: Washington netouží po tom, aby se prostředníkem možného budoucího jednání Putina s jeho protějškem z Kyjeva Zelenskym stal zrovna čínský prezident. Očekává se, že čínský prezident po jednání s Putinem se televizním mostem spojí s ukrajinským prezidentem.

Si Tin-Pchingova cesta prichází poté, co Peking zveřejnil 12 bodový mírový plán pro Ukrajinu, který vyzývá obě strany k zastavení nepřátelství a zahájení mírových rozhovorů. Zelenskyj už vyjádřil souhlas s čínským návrhem, avšak prezident Biden jej odmítl: „V současnosti výzvy k příměří nepodporujeme,“ řekl v pátek dle magazínu Newsweek mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby. „Určitě nesouhlasíme s příměřím, které by Čína vyžadovala při jednání v Moskvě a které by bylo prospěšné pro Rusko“.



Kirbyho slova přicházejí v čase, kdy ruské a ukrajinské síly pokračují v boji o donbaské město Bachmut, o němž se kvůli těžkým ztrátám na obou stranách konfliktu mluví jako o „mlýnku na maso“. Ukrajina zde vrhá do boje nedostatečně vycvičené brance a USA mají za to, že Kyjev zde utrácí až příliš mnoho ze zdrojů, které bude dle amerických expertů potřebovat pro svou plánovánou jarní ofenzívu. K níž ovšem vysoký ukrajinský představitel minulý týden sdělil listu Washington Post, že Kyjev nemá dost prostředků, aby ji vůbec zahájil.

K nechuti Bílého domu souhlasit s příměřím na Ukrajině Kirby dále poznamenal, že současná přestávka ve válčení by mohla být Rusy chápaná tak, že místa,  na kterých momentálně stojí, jsou ruská. K tomu Kirby dále řekl, že příměří „by ve skutečnosti uznalo zisky Ruska a umožnilo mu pokračovat v okupaci ukrajinského území“.

(rp,prvnizpravy.cz, pcroberts, vybral a přeložil Lubomír Man,foto:arch.)
 




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif