Dvě tváře Zelenského

zprávy

Vladimiru Zelenskému nestačí jen bránit se na bojišti. Vytvořil plány, jak jinak by mohlo být Rusko nuceno se stáhnout

Dvě tváře Zelenského
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
15. května 2023 - 06:20

Od začátku války je prezident Vladimir Zelenskij tváří Ukrajiny: Setkává se s hlavami vlád, s poslanci, s hollywoodskými hvězdami, s papežem – vždy se zdánlivě nevyčerpatelnou energií, vždy s určitou srdečností.

A musí: Potřebuje zbraně od západních partnerů, aby se mohl bránit agresorovi – ale musí slíbit, že je nepoužije k útoku na Rusko.
 
Obsadit ruská pohraniční města

Ale Zelenskij může dělat jiné věci za zavřenými dveřmi, podle uniklých dokumentů amerických tajných služeb podrobně popisujících jeho interní komunikaci s nejvyššími pomocníky a vojenskými vůdci.

The Washington Post uvádí, že na schůzce na konci ledna Zelenskij navrhl „provést údery v Rusku“ a zároveň přesunout ukrajinské pozemní síly na nepřátelské území, aby „obsadily blíže nespecifikovaná ruská pohraniční města“.

Útoky na ruské síly v Sýrii

Toto je v dokumentu klasifikovaném jako „přísně tajné". Cílem je „poskytnout Kyjevu vliv na jednání s Moskvou“, uvádí se také v dokumentu.

Byly to jen hry mysli nebo vážné plány?

Například dokument, o kterém informoval Washington Post, popisuje překvapivý plán, který loni vypracovala ukrajinská vojenská zpravodajská služba. Skryté útoky na ruské síly v Sýrii měly být provedeny s tajnou kurdskou pomocí.

V prosinci Zelenskij nařídil tajné službě, aby „zastavila plánování operací proti ruským silám v Sýrii“. Proč? To  je nejasné.

Zloba proti Maďarsku

Podle dalšího tajného dokumentu Zelenskij navrhl zaútočit na „neurčená místa v Rostově“, regionu v západním Rusku, pomocí dronů.

Zelenskij také zvažoval „vyhodit do povětří“ sovětský ropovod Družba, který zásobuje Maďarsko ropou. V zápisu z rozhovoru se také znovu a znovu projevil Zelenského hněv na Maďarsko, píše „Washington Post“. Pentagon pravost dokumentů nezpochybnil.



„Nehraju 'Counter Strike'"

The Washington Post se Zelenského zeptal, zda navrhoval okupaci částí Ruska. Zelenskij reagoval rozhořčeně, odmítl tvrzení amerických tajných služeb jako „fantasy“, ale bránil své právo používat k obraně své země nekonvenční taktiku.

„Mám spoustu generálů, se kterými pracuji," řekl Zelenskij deníku. „A toto jsou moje osobní rozhovory."

A útočí na reportéry Washington Post, protože se ho ptají na obsah dokumentů: „Je vaším cílem pomoci Rusku? Prosím, přestaň se mnou hrát hry. Jsem prezidentem země ve válce, země ve válce. Víš, já Counter-Strike nehraju."

Ukrajina má podle něj plné právo se chránit. „Když zemřelo tolik lidí a byly tam masové hroby a naši lidé byli mučeni, pak jsem si jistý, že musíme použít všechny triky."

(rp,prvnizpravy.cz,blick,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 85%
transparent.gif transparent.gif
Ne 8%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif