Erdogan: Musíme respektovat Rusko, ne na něj jenom ukazovat prstem

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že je nutné respektovat ruská prohlášení o zprávách o údajném raketovém útoku na Polsko, uvedla 16.listopadu agentura Anadolu.

Erdogan: Musíme respektovat Rusko, ne na něj jenom ukazovat prstem
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
17. listopadu 2022 - 08:20
 
Turecký prezident také uvedl, že jednostranná obvinění Ruska povedou k další eskalaci napětí.

Recep Tayyip Erdogan na tiskové konferenci na okraj summitu G-20 na Bali v Indonésii řekl: „Musíme respektovat prohlášení Ruska. V tomto ohledu je pro nás důležité, že Rusko říká: "To s námi nemá nic společného."

Řekl, že "ukázat prstem" na Rusko poté, co vyšlo najevo, že raketa, jejíž trosky dopadly na polské území, nebyla odpálena Ruskem, by dále eskalovala napětí.

„Zatímco se snažíme posadit Rusko a Ukrajinu k jednomu stolu, není třeba v této válce hledat třetí stranu,“ dodal Erdogan.


Ohledně istanbulské dohody o obilí Erdogan řekl, že jakmile se vrátí z Bali, bude s Vladimirem Putinem mluvit o prodloužení dohody o obilí nejméně o jeden rok. „Budeme také diskutovat o přepravě hnojiv a čpavku,“ dodal Erdogan.



Ohledně přijetí neuznané Severokyperské turecké republiky (TRNC) do Organizace turkických států jako člena pozorovatele Erdogan řekl: „K tomuto rozhodnutí nepotřebujeme získat povolení od žádné země nebo úřadu. Je hotovo."

Začátkem tohoto měsíce turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu oznámil přijetí TRNC do Organizace turkických států jako člena pozorovatele. „Vždy a všude jsme na straně TRNC," napsal Cavusoglu na Twitteru.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,anadolu,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif