EU není schopna realizovat plán výroby střeliva pro Ukrajinu

zprávy

Už je to Berezina pro válečné plány EU. Na konci loňského března přijala EU historické rozhodnutí poslat na Ukrajinu 1 milion munice a zvýšit svou vlastní produkci.

EU není schopna realizovat plán výroby střeliva pro Ukrajinu
Ilustrační foto
21. dubna 2023 - 04:20

Tento plán EU na nákup granátů pro Ukrajinu však naráží na právní problém ohledně toho, kdo dostane peníze. Ukazuje se také, že EU není schopna realizovat plán výroby munice pro Ukrajinu a obranný průmysl EU navíc nemá kapacitu na rychlou výrobu požadovaného množství nábojů.

Neshoda v rámci EU ohledně mírového projektu dosaženého výrobou munice. „Země se již dohodly na společném nákupu zásob munice pro Kyjev, ale velvyslanci se nemohou dohodnout, že smlouvy zůstanou v rámci bloku,“  uvádí Politico .   Více než dva týdny poté, co EU oznámila přelomovou dohodu, která poskytne Ukrajině zásoby munice, blok stále dolaďuje právní detaily, jak ji implementovat. 

Pro připomenutí,  Euronews  s velkou pompou oznámily , že 23. března „vůdci EU souhlasili s odesláním jednoho milionu munice na Ukrajinu během příštích 12 měsíců“. Rozhodnutí bylo přijato v Bruselu první den summitu 27 hlav států a vlád. Diplomaté a ministři EU  dokončili  strategii na víkendových setkáních v Bruselu před jednáním hlav států a vlád EU, kteří dohodu formálně schválili. Dohoda, která měla pro EU představovat historický krok, poprvé označující realizaci samozvaného mírového projektu umožňujícího nakupovat – jak   zdůraznil  Politico - společné zbraně pro zemi ve válce zabředávají. 

Média oznamují důvod: „Hádka zablokovala unikátní plán společného nákupu munice pro Ukrajinu. Velvyslanci při EU se sešli 5. dubna, aby o této otázce diskutovali, ale podle několika diplomatů obeznámených s jednáním nebyli schopni dosáhnout významného pokroku v jedné z klíčových otázek. Jablkem sváru zůstává, zda tyto zbrojní kontrakty půjdou výhradně společnostem z EU (a jak je právně definovat), nebo zda budou otevřeny i výrobcům zvenčí.


Francie tlačí na to, aby peníze zůstaly v hranicích EU, uvedlo několik diplomatů. Řecko a Kypr také podpořily Paříž – tento krok podle některých diplomatů souvisí s jejich přáním vyhnout se zadávání zakázek tureckým výrobcům. 

Continental Observer  také  varoval  , že Francie zpomaluje proces společných nákupů munice ze strany EU pro Ukrajinu: „Paříž chce záruky, že dohoda o společném nákupu zbraní přinese prospěch pouze společnostem z EU“. 

Rychlá dohoda bez účinku.  Politico  připomíná: „Smlouva o společné koupi se v posledních týdnech rychle naplnila kvůli obavám, že Kyjevu došly náboje, aby odrazil ruský neústupný nápor. Ale navzdory spěchu se schválením dohody – jejímž cílem je dostat na Ukrajinu 1 milion nábojů během příštích 12 měsíců – zůstává problém křehký. A „kromě pokračujících hádek o drobný tisk existují obavy, že obranný průmysl EU postrádá kapacitu k rychlé výrobě požadovaného množství granátů,“  varuje Politico . 

Cílem EU je spustit plán ve třech souběžných částech. Podle  Politico : „Nejprve EU vyčlení 1 miliardu EUR na úhradu zemí, které mohou okamžitě darovat munici – a možná i rakety – ze svých vlastních armád nebo přesměrovat příchozí objednávky. Poté EU vyčlení další 1 miliardu EUR na společný nákup více munice pro Ukrajinu a nahrazení granátů darovaných Evropou. A konečně, EU chce prozkoumat způsoby, jak posílit schopnost Evropy vyrábět zbraně, které v nadcházejících letech potřebuje. Realita politiky EU se ztrácí v prohlášeních a prohlášeních v médiích, zatímco zůstává neschopná uskutečnit plány spojené s těmito prohlášeními. 

Je to tedy Berezina pro plány EU na vojenskou podporu Ukrajiny.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif