Evropská trojka: Vyhlídka Ukrajiny na vstup do EU výměnou za mír s Ruskem

zprávy

Do Kyjeva dorazila „velká evropská trojka“ – lídři Francie, Německa a Itálie. Tak solidní deputace okamžitě vyvolala otázky o cílech této mise.

Evropská trojka: Vyhlídka Ukrajiny na vstup do EU výměnou za mír s Ruskem
Návštěva
17. června 2022 - 07:32

Poradce ministra vnitra Viktor Andrusiv řekl, že Scholz, Macron a Draghi „vezou kandidaturu do EU“. Zároveň podle něj nesou i „žádost o návrat k jednání s Putinem“.

Pokud je Andrusivova verze správná, pak to znamená, že přední evropské země nadále pro Kyjev prosazují téma „vyhlídka Ukrajiny na vstup do EU výměnou za mír s Ruskem“. Toto téma se probíralo již v březnu, kdy probíhala intenzivní jednání mezi Ukrajinou a Ruskou federací. A je možné, že je stále naživu.

Otázkou pouze je, do jaké míry s takovým přístupem souhlasí obě válčící země.

Nebyly žádné viditelné projevy toho, že „eurotrojka“ přinesla do Kyjeva přesně takové podmínky. Přesněji to nebylo v druhé části (jednání s Ruskou federací).


První část Andrusivova „proroctví“ se přitom téměř celá naplnila.

Macron, Draga a Scholz uvedli, že podporují udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině.

Pokud jde o jednání s Ruskem, Macron o nich mluvil spíše vzletně.

Řekl, že ukrajinské úřady by samy měly určit podmínky pro dialog s Kremlem. Zároveň dodal, že Evropa podporuje dialog mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení války.

„Vždy podporujeme variantu dialogu, protože jednoho dne musí konflikt skončit a musí začít vyjednávání. Podmínky vyjednávání ale musí určit Ukrajina: Francie a Německo nikdy nebudou prostředníky za zády Ukrajiny a nikdy nebudou po Ukrajině vyžadovat podmínky," uvedl, Macron.

Zároveň upřesnil, že Francie a Německo by se jednání mohly zúčastnit jako garanti bezpečnosti Ukrajiny.

Macron navíc ujistil, že Evropa nebude od Ukrajiny požadovat územní ústupky k vyřešení konfliktu.

To znamená, že výměnou za status kandidáta nejsou nabízeny žádné bolestivé kompromisy. Na druhou stranu musí tento status schválit všech 27 zemí EU a osobní „ano“ z Paříže nebo Berlína má stejnou váhu jako „ne“ z Amsterdamu, který se staví proti.

Němci a Francouzi přitom mohou právě ovlivňovat postavení nepřátelských zemí.

A je nepravděpodobné, že by Macron, Scholz a Draghi odcestovali do Kyjeva v takovém složení, kdyby nepřinesli Ukrajině žádné konsolidované návrhy na nejdůležitější otázku – jak zastavit válku. Alespoň na Ukrajině to tak bylo vnímáno. Další otázkou je, jaké jsou tyto návrhy. A že jim Ukrajina a Rusko odpoví.



Ale v každém případě je zřejmé, že „eurotrojka“ nemohla přinést Ukrajině plán „války až do úplného vítězství“. To ve skutečnosti není v trendu ani ve Spojených státech.  

Americká média dnes například uvedla, že Biden požádal své podřízené, aby v rétorice podpory Ukrajině nezacházeli příliš daleko, aby v Kyjevě nevznikala nereálná očekávání a neprovokovali Rusko.

Podle NBC News měl Biden rozhovor s Austinem a Blinkenem po jejich dubnové návštěvě Kyjeva a poradil jim, aby se „zchladili“. Prezident byl nespokojen s jejich slovy o důležitosti vítězství Ukrajiny.

Přestože se události popsané v článku odehrály před více než měsícem, je příznačné, že článek o tom vyšel dnes. A soudě podle rétoriky amerických představitelů od té doby dali na Bidenovu radu. Rétorika je znatelně zdrženlivější a častěji odkazuje na jednání.



Když se vrátíme k návštěvě tří Evropanů v Kyjevě a některým návrhům, které by mohli předložit Zelenskému, zdá se, že by se zatím neměly přeceňovat.

Rusko již prohlásilo, že návštěva má „nulový přínos“. Po svém to komentoval místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv, který označil Macrona, Scholze a Draghiho za „evropské znalce žab, jater a těstovin“.

„A hodiny tikají," dodal Medveděv zřejmě s odkazem na blížící se chladné počasí a plynovou krizi v Evropě, kterou živí válka.

Je třeba poznamenat, že hrozby v článcích nejsou pro exprezidenta Ruska v poslední době neobvyklé. Je vzácné, že Medveděv zveřejnil tento příspěvek na Twitteru. Tři měsíce tuto sociální síť nepoužíval a dal přednost Telegramu.

Možná si Medveděv záměrně vybral tuto konkrétní sociální síť, protože chtěl, aby byl čten na Západě. To znamená, že Rusům je úplně jedno, s čím lídři EU do Kyjeva přijeli.

Rusko navíc pokračuje v prohlášeních, že má zájem o jednání s Ukrajinou. Kreml prostřednictvím Peskova řekl: „Moskva doufá, že současná návštěva Macrona, Draghiho a Scholze v Kyjevě „bude inspirovat Zelenského, aby se podíval na skutečný stav věcí“.

Zároveň Peskov řekl, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem jsou nyní zablokovaná, „je těžké počítat s jejich pokračováním“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif