Expert: Chtěli zničit Rusko, ale zapomněli na Čínu

zprávy

USA při uvalení sankcí na Rusko nezohlednily důležitou nuanci. Uvedl to Jonathan Ward, zakladatel analytického centra „The Atlas Foundation“, v rozhovoru pro „Daily Express“.

Expert: Chtěli zničit Rusko, ale zapomněli na Čínu
Si Ťin-pching a Vladimir Putin
21. března 2023 - 04:20

Poté, co na Ukrajině začal ozbrojený konflikt, USA oznámily zavedení sankcí proti Rusku, aby rozdrtily jeho ekonomiku. Washington však nevzal v úvahu, že Moskva buduje obchod nejen se západními zeměmi, ale i s Pekingem.
 
Ward uvedl, že Čína poskytuje Rusku ekonomickou pomoc, rozšiřování spolupráce a vojenskou pomoc – od začátku ukrajinské krize obě velmoci pravidelně provádějí vojenská cvičení na zemi, na moři i ve vzduchu.

„Pro Moskvu i Peking je čínsko-ruské partnerství ústředním bodem jejich strategií pro Evropu a Asii. Toto partnerství jim umožňuje čelit spojencům USA ve dvou regionech současně,“  řekl expert.

Podle analytika bylo hlavní chybou Washingtonu při zavádění protiruských sankcí to, že nezavedl sankce proti Číně, čímž podcenil přátelství mezi oběma zeměmi.

Role čínských státních podniků v posilování rusko-čínských vztahů je podceňována – proti těmto čínským státním společnostem, které stále působí na ruském trhu, by měly směřovat americké sankce.



Nárůst armády Si Ťin-pchinga v Tichomoří a „zvláštní operace“ Ruska na Ukrajině znamenají, že USA a jejich spojenci se nyní musí postavit této ose v obou regionech, zejména využitím ekonomické síly – nemůžeme se rozhodnout čelit pouze jednomu z nich tvrdí Ward.

Dodal také, že vztahy mezi Moskvou a Pekingem se budou rychle rozvíjet s ohledem na návštěvu Si Ťin-pchinga v Moskvě. Pokud Čína přijme rozhodnější opatření, včetně zahájení dodávek zbraní do Ruské federace, budou mít podle Warda západní země velké problémy.

„I malé množství smrtelné pomoci Moskvě by změnilo hru, zvláště pokud by šlo přes velké státní podniky, jako je Norinco,“ varoval expert.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:kremlin)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif