Finská loděnice plánuje postavit ledoborec pro Rusko

zprávy

Loděnice Arctech Helsinki nemá v úmyslu nepostavit ledoborec pro ruskou společnost, s pracemi hodlá začít ihned po obdržení vývozní licence na plavidlo.

Finská loděnice plánuje postavit ledoborec pro Rusko
Ilustrační foto
13. srpna 2022 - 09:01

„Toto plavidlo bude největším a nejúčinnějším ledoborcem postaveným ve Finsku. Již byla podána žádost o vývozní licenci na finské Ministerstvo zahraničních věcí,“ uvedl pro Yle  Simo Rastas, výkonný ředitel loděnice.

Vzhledem k tomu, že Norilsk Nickel objednal ledoborec ještě před uvalením sankcí, může být pro ledoborec udělena výjimka, uvádí Yle s odkazem na informace finského ministerstva zahraničí.

Johanna Salovaara-Dean, vedoucí oddělení kontroly vývozu na finském ministerstvu zahraničních věcí, uvádí, že v současné době je vývoz ledoborců do Ruska obecně zakázán kvůli sankcím EU.

Od toho se však lze podle předpisů odchýlit v situacích, kdy byla obchodní smlouva uzavřena před 26.únorem 2022 a společnost požádala o vývozní licenci před květnem běžného roku. V praxi to znamená smlouvy, které byly uzavřeny před účinností sankcí.



Arctech Helsinki Shipyard očekává, že rozhodnutí o ledoborci padne ve velmi blízké budoucnosti.

Plánuje se, že ledoborec pro Norilsk Nickel bude mít motory na LNG a je určen k doprovodu lodí po Jeniseji. Loď by měla být uvedena do provozu v zimní sezóně 2025.

Loděnice je společným podnikem STX Finland a United Shipbuilding Corporation a dlouhodobě vyrábí moderní lodě pro ruské společnosti a oddělení.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily , yle, foto:arch.)




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif