Gazprom neobnovuje tok plynu přes Nord Stream 1

zprávy

Rusko na tři dny zastavilo tok plynu plynovodem Nord Stream 1. Provoz by měl být obnoven v sobotu. Teď je ale všechno jinak.

Gazprom neobnovuje tok plynu přes Nord Stream 1
Ilustrační foto
3. září 2022 - 06:20

Na rozdíl od toho, co bylo oznámeno, nebude od této soboty proudit žádný plyn plynovodem Nord Stream 1 v Baltském moři. V pátek večer to oznámila státní společnost Gazprom na Telegramu. Důvodem je únik oleje v kompresorové stanici Portovaja. Tok plynu zůstává zastaven, dokud není eliminována závada. Očekávalo se, že od sobotního rána po dokončení avizované třídenní údržby bude plyn potrubím opět proudit.

Podle Gazpromu byl únik odhalen při údržbových pracích na stanici, které probíhaly společně s odborníky ze společnosti Siemens Energy. Uniklý olej byl nalezen na několika místech. Tak není možné zaručit bezpečný provoz poslední zbývající plynové turbíny. K takovým únikům ropy prý v minulosti docházelo.

Dopis o stížnostech na jednotku Trent 60 s číslem 24 a o nutných opravách dostal šéf Siemens Energy Christian Bruch, uvedl Gazprom.



V noci měl opět téct plyn

První dodávky plynu byly již dříve oznámeny na sobotní ráno. Vyplynulo to z předběžných údajů na webu Nord Stream AG. Podle toho byly dodávky plynu opět naplánovány od sobotních 2 hodin ráno.

Objem ohlášených dodávek zpočátku odpovídal úrovni před přerušením, tedy kolem 20 procent maximálního možného objemu a tedy 33 milionů metrů krychlových zemního plynu denně. V pátečním pozdním odpoledni pak předběžná data ukazovala jen stěží významné množství.

Posledním nejdůležitějším potrubím pro ruský plyn do Německa od středečního rána neproudí žádný plyn. Důvodem jsou podle ruské energetické společnosti Gazprom údržbové práce na kompresorové stanici. Společnost oznámila, že zastavení dodávek potrvá do 2. září.

Za to, že je ohrožena spolehlivost vedení přes Baltské moře, nemůže ruský energetický gigant Gazprom, řekl v poledne agentuře Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Nejsou zde žádné technické rezervy. Běží pouze jedna turbína," odpověděl na dotaz novináře ohledně možného dalšího přerušení provozu. (dpa)

(rp,prvnizpravy.cz,epochtimes.foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif