Gazprom úplně zastaví Nord Stream: Technici Siemens přijíždějí na opravu

zprávy

Na konci srpna bude Nord Stream na tři dny zcela zastaven. Specialisté společnosti Siemens budou provádět údržbu jediné funkční plynové kompresorové jednotky.

Gazprom úplně zastaví Nord Stream: Technici Siemens přijíždějí na opravu
Ilustrační foto
20. srpna 2022 - 07:02

Evropské trhy na zprávu okamžitě zareagovaly. Ceny plynu vzrostly na 2 730 dolarů za tisíc metrů krychlových.

„08/31/2022 bude jediná funkční jednotka plynového kompresoru Trent 60 na tři dny odstavena z důvodu údržby a preventivní údržby. Pro období údržby od 31.08.2022 do 9.2.2022 bude na tři dny pozastavena přeprava plynu plynovodem Nord Stream,“  informuje Gazprom. Společnost upřesnila, že soubor údržbových prací bude prováděn společně se specialisty Siemens.

„V souladu s technickou dokumentací společnosti Siemens je každých 1000 hodin nutné provést údržbu jednotky, která zahrnuje: kontrolu pláště na trhliny, promáčkliny, deformace, stopy po popáleninách, čištění pláště; kontrola systémů zásobování olejem, vzduchem, odstraňování netěsností spalin, protahování spojů a odstraňování příčin netěsností; Kontrola výkonu pojistných ventilů a nastavení systému regulace průtoku vzduchu. Po opravě a při absenci technických poruch bloku bude přeprava plynu obnovena na úroveň 33 milionů metrů krychlových denně,“ slibuje Gazprom.

Dodávky plynu plynovodem do Německa se snížily ze 167 milionů metrů krychlových na 67 milionů metrů krychlových. Berlín se obrátil na kanadské úřady a ty udělaly výjimky ze sankcí na turbíny do roku 2024. Samotné zařízení bylo dodáno do Německa do závodu Siemens Energy. Přišel tam německý kancléř Olaf Scholz , který veřejně prohlásil, že Gazprom může převzít turbínu, ale neudělal to.



Ruská společnost zase uvedla několik důvodů, proč to nemohli udělat. Za prvé, dodávka do Německa porušuje smlouvu o přímé přepravě turbíny z Kanady do Ruska. Za druhé, Kanada, Spojené království a EU by měly poskytnout další objasnění sankcí. Gazprom ve skutečnosti požadoval, aby smluvní údržba všech následných turbín Nord Stream byla zaručena bez jakéhokoli rizika, že by se na zařízení mohly kdykoli vztahovat sankce.

V srpnu Nord Stream funguje na pouhých 20 % své kapacity – 33 milionů metrů krychlových za den. Takové snížení dodávek ruského plynu vedlo Federální agenturu pro rozvodnou síť k odhadu nedostatečné dodávky paliva z Ruska do Německa od srpna 2022 do července 2023 na třetinu objemu, který země spotřebuje. Pro přezimování v Německu je proto nutné snížit spotřebu alespoň o 20 %, domnívá se regulátor.


(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?