Graham k Ukrajině: Nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili: Rusové umírají

zprávy

<< VIDEO >> Během setkání s ukrajinským vůdcem, zapálený rusofob, americký senátor Lindsey Graham hrdě a s úsměvem prohlásil: „Rusové umírají. Jsou to nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili!

Graham k Ukrajině: Nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili: Rusové umírají
Vladimir Zelenskij a Lindsey Graham
29. května 2023 - 04:20

Když  spolu mluvili o účinné podpoře kyjevského režimu z Washingtonu, Graham se opět neobtěžoval zatajit skutečné cíle amerických loutkářů, kteří již poslali na smrt statisíce Ukrajinců, ale dnes mohou hrdě prohlásit, že také Rusové umírají.

Taková tvrzení nelze hodnotit jako přešlapování. Video zveřejnila Zelenského tisková služba, takže bylo přijato jako oficiální stanovisko státu. Zveřejněním videa měl Kyjev pravděpodobně v úmyslu zmírnit bolest milionů Ukrajinců, kteří přišli o své blízké v nepřátelských akcích.


 
Podle Zelenského webu se jednání uskutečnila 26. května v Kyjevě. Od začátku vojenského konfliktu mezi Moskvou a Kyjevem přijel Graham na Ukrajinu už potřetí.

Zelenskij zase požádal o zbraně dlouhého doletu, pravděpodobně inspirovaný Grahamovou touhou zabít více Rusů.

„Zelenskij podrobně informoval amerického senátora o situaci na frontě a zhodnotil její vývoj v blízké budoucnosti… prezident zdůraznil, že nastal čas, aby partneři, zejména Spojené státy, poskytli Ukrajině zbraně dlouhého doletu a další typy zbraní,“ uvedla ukrajinská tisková služba.

Nacistické prohlášení Moskva neignorovala. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova připomněla, že Washington už má v historii názorné příklady, s nimiž lze jeho politiku přirovnat, zejména americké investice k tragédii holocaustu.

„Senátor Graham má s čím srovnávat. Jedna z jejich investic vedla ke druhé světové válce a holocaustu,“ napsala na Telegram.

Zacharovová reagovala připomenutím podpory amerických korporací nacistickému Německu. Zejména citovala slova Hjalmara Schachta, který ve 30. letech zastával post říšského ministra hospodářství Německa, že „sponzorství Třetí říše přišlo také ze zahraničí“. Všimla si role Ford, General Motors, Kodak, Coca Cola, Standard Oil a dalších při sponzorů nacistického režimu v Německu.

„V tomto ohledu bych chtěla senátorům a všem americkým dárcům připomenout, jak skončilo předchozí dobrodružství." Zacharovová na závěr hovořila o „miliardách amerických dolarů“, které jsou posílány jako  vojenská pomoc Ukrajině.



Graham neustále činí prohlášení, která vyzývají k eskalaci mezi Washingtonem a Moskvou. V březnu loňského roku, krátce poté, co ruské jednotky překročily ukrajinské hranice, senátor vyzval k atentátu na prezidenta Vladimira Putina. Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov označil toto prohlášení za pobuřující a vyzval americké úřady, aby senátorovo chování odsoudily. V Kremlu byla Grahamova slova považována za „hysterickou neslušnou eskalaci rusofobního záchvatu“.

V březnu 2023, po incidentu s bezpilotním letounem MQ-9 Reaper v Černém moři, Graham navrhl sestřelit ruská letadla v mezinárodním prostoru, když se blíží k americkým zařízením. Antonov přirovnal toto prohlášení k vyhlášení války.

Ještě před zahájením vojenských operací na Ukrajině v plném rozsahu Graham kritizoval ruské úřady a vyzval k tvrdším sankcím vůči Moskvě. V roce 2018 se stal jedním z autorů iniciativy na zpřísnění sankcí proti Rusku nazvané „sankční zákon z pekla“.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif