Hersh: Rusko a Ukrajina vedou tajná jednání i přes odpor Zelenského a USA

zprávy

Rusko nevede s Ukrajinou žádná tajná jednání. Všechny akce Moskvy koordinují vrchní velitel ruských ozbrojených sil Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Hersh: Rusko a Ukrajina vedou tajná jednání i přes odpor Zelenského a USA
Seymur Hersh, novinář
5. prosince 2023 - 02:20

Reagoval místopředseda obranného výboru Státní dumy Jurij Švitkin k informacím o tajných jednáních mezi Valerijem Gerasimovem a Valerijem Zalužným.

„Myslím, že taková prohlášení o tajných jednáních jsou absurdní. Hlavním úkolem Ruska je vyřešit otázku speciálních vojenských operací. To je hlavní podmínka, kterou jsme stanovili na všech místech,“ řekl Švitkin.


Poznamenal, že Rusko je připraveno na proces vyjednávání s Ukrajinou , ale aby k tomu došlo, musí být zrušen dekret ukrajinského prezidenta Vladimira  Zelenského o zákazu jednání s Moskvou.

O den dříve americký novinář Seymour Hersh s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedl, že Moskva a Kyjev údajně vedou tajná jednání prostřednictvím armády s cílem vyřešit krizi a podepsat mírovou dohodu.

Strany konfliktu podle něj vyjednávají i přes odpor Zelenského a Bílého domu.

Jak Hersh hlásí, dva generálové zahájili rozhovory. Politici se dosud nezúčastnili ani z Ukrajiny, ani z Ruska nebo západních zemí. Šéf Kremlu Vladimir Putin však zásadně souhlasil s dosud dohodnutými rámcovými podmínkami. Chtěl nevojenské řešení.

Hersh dále říká, že při jednáních byly sjednány následující podrobnosti. Krym zůstává Rusku, stejně jako dobyté východní regiony. Podle Hershe, Rusko nechce zabránit Ukrajině ve vstupu do NATO, na ukrajinské půdě by neměly být pouze jednotky NATO. Dá se předpokládat, že Hersh píše pravdu, ale v této chvíli se musíme zeptat, zda jeho informátoři pravděpodobně nevyjadřují svá osobní přání. Je více než nepravděpodobné, že by Rusko, které vyhrává tuto válku, nyní souhlasilo s tím, že se Ukrajina připojí k NATO, protože proto byla tato válka vedena.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif