Indický ministr: Indie bude nadále nakupovat ropu z Ruska

zprávy

Indie bude nadále nakupovat ropu z Ruska. Indický ministr pro ropu a plyn Shri Hardeep Singh Puri to řekl pro CNBC.

Indický ministr: Indie bude nadále nakupovat ropu z Ruska
Shri Hardeep Singh Puri, indický ministr
7. září 2022 - 07:20

Je zde mnoho faktorů. Poptávka je nyní vyšší než nabídka. A OPEC + se rozhodl v říjnu snížit produkci o 100 000 barelů denně. Indie s populací 1,4 miliardy lidí spotřebuje každý den 5 milionů barelů denně. A pro nás je to těžká volba. Podíváme se na situaci, členové koalice...“  odpověděl Shri Hardeep Singh Puri na otázku, zda Indie podporuje zavedení cenového limitu pro ruskou ropu. Poznamenal, že země zvýšila nákupy ruských surovin a to není zakázáno.

„A budeme i nadále kupovat ruskou ropu, budeme ji kupovat všude,“ řekl ministr.

Americký novinář se ho zeptal, zda Indie v tomto případě dělá morální rozhodnutí.

„Mám morální závazek vůči svým spotřebitelům, " odpověděl Sri Hardeep Singh Puri. Poznamenal, že mnoho západních zemí nadále nakupuje ruskou ropu v mnohem větších objemech než Indie.



Po uvalení sankcí na Rusko po zahájení speciální operace na Ukrajině se Indie stala jedním z hlavních spotřebitelů ruských surovin, od kterých se v Evropě upustilo. Jeho země nakupuje se slevou.

G7 a Evropská unie mezitím plánují v zimě zavést cenový limit na ruskou ropu a ropné produkty. A EU také přestane dovážet.

V této situaci Rusko zastaví dodávky ropy a ropných produktů těm, kteří se připojí ke koalici vytvořené Velkou sedmičkou, " řekl vicepremiér Alexander Novak.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?