Interference mezi větrnými elektrárnami je větší, než se myslelo

zprávy

Je dobře známo, že větrné turbíny (WTG) dokážou, řečeno s námořním idiomem, „brat vítr z plachet“. Větrné turbíny získávají energii z větru a vytvářejí turbulence. Oba jevy snižují výkon navazujících větrných turbín.

Interference mezi větrnými elektrárnami je větší, než se myslelo
Ilustrační foto
23. září 2022 - 09:01

Zejména pro developery offshore větrných elektráren je proto důležité vědět, na jakou vzdálenost musí být větrné turbíny optimálně usazeny. vyšetřování probíhají.

Jak se turbíny zvětšují, roste i dopad na turbíny po proudu a postupem času inženýři doporučili zvětšit rozestupy. Zatímco existují výpočtové modely pro výpočet optimálního rozestupu WTG, jakmile jsou uvedeny nové, větší generace turbín, vstupují do terra incognita: scénář, který je mimo rozsah jejich kalibračních dat.



Jak uvádí Net Zero Watch [1], nový pracovní dokument konzultanta pro obnovitelné zdroje energie ArcVera [2] odhalil, že efekty brázdy za obřími turbínami, které jsou nyní uváděny do provozu, budou mnohem horší, než se dříve myslelo. Obecná technická moudrost je, že u turbíny umístěné méně než 2 km po větru od jiné turbíny dojde ke ztrátě výkonu 10–15 %. ArcVera předpokládá, že nové větrné elektrárny by mohly utrpět ztráty až 25 % na vzdálenost 10 km (!).


Článek je dalším modelem, který ještě potřebuje empirické ověření. Pokud by se však tento model osvědčil v praxi, dopad na větrné elektrárny, které jsou online, bude velmi vážný. Turbíny musí být umístěny mnohem dále od sebe a také větrné elektrárny musí být dále od sebe. To dále zvýší náklady na přirozeně drahou technologii. Náklady ale nakonec přece ponesou odběratelé elektřiny...

(rp,prvnizpravy.cz,eike,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?