Izrael odmítá žádost USA o schválení transferu raket na Ukrajinu

zprávy

Izrael odmítl žádost USA, aby umožnil Berlínu dodat Ukrajině protitankové střely vyrobené v Německu s izraelskou technologií na základě izraelské licence, uvedli američtí a izraelští představitelé.

Izrael odmítá žádost USA o schválení transferu raket na Ukrajinu
Spike
26. května 2022 - 03:20

Proč na tom záleží: Otázka dodávek zbraní je jedním z posledních politických rozdílů mezi USA a Izraelem, pokud jde o válku.

Pod tlakem Bidenovy administrativy Izrael upravil svou politiku vůči Moskvě a postupně zaujal proukrajinskější pozici, než když Rusko zahájilo svou invazi. Doposud však Ukrajině nedodala pokročilé zbraně.

Amir Eshel, generální ředitel izraelského ministerstva obrany, navštívil před dvěma týdny Washington, aby jednal s představiteli Pentagonu o bezpečnostní spolupráci mezi USA a Izraelem.

Colin Kahl, americký náměstek ministra obrany pro politiku, se podle amerických a izraelských představitelů setkal s Eshelem a upozornil na snahu Bidenovy administrativy přimět země po celém světě, aby dodaly Ukrajině zbraně.


Kahl požádal Eshel, zda by Izrael povolil Německu převézt protitankové střely „Spike“ na Ukrajinu, uvedli představitelé.

Rakety jsou vyráběny v izraelské továrně v Německu. Podle licence musí Izrael schválit jakýkoli převod raket na třetí stranu.

Eshel žádost odmítl a řekl Kahlovi, že Izrael dodá Ukrajině pouze nesmrtící vojenské vybavení, uvedli představitelé.


Vysoký izraelský představitel uvedl, že Izrael se obává, že ruští vojáci budou zabiti zbraněmi vyrobenými v Izraeli, což by mohlo vést k tomu, že Rusko poškodí izraelské bezpečnostní zájmy v Sýrii.

Mezi řádky: Rusko má v Sýrii obrovský vliv, ale umožňuje Izraeli volně působit proti tamní íránské aktivitě.

Současný stav: Když izraelský ministr obrany Benny Gantz minulý týden navštívil Washington, podle izraelských představitelů se dodávky raket „neobjevily“ při jednáních  s ministrem obrany Lloydem Austinem a poradcem Bílého domu pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem.

Představitelé uvedli, že Gantz řekl Austinovi a Sullivanovi, že Izrael se zavázal podporovat Ukrajinu a začal jí dodávat nesmrtící vojenské vybavení a zároveň zachovat své bezpečnostní zájmy na Blízkém východě.



V den, kdy Gantz dorazil do Washingtonu, Izrael poslal zásilku 2.000 helem a 500 ochranných vest pro nouzové a civilní organizace na Ukrajině.

„Pokračujeme v projednávání se spojenci a partnery o probíhající situaci na Ukrajině a potřebě podporovat schopnost Ukrajiny bránit se proti ruské agresi, ale nebudeme diskutovat o podrobnostech těchto rozhovorů," řekl mluvčí Pentagonu John Kirby.

(rp,prvnizpravy.cz,axios,foto:arch.)





43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif