Izrael porušil použitím amerických zbraní mezinárodní právo

zprávy

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena uvedla, že izraelské použití zbraní dodaných USA v Gaze bylo pravděpodobně porušením mezinárodní humanitárního práva.

Izrael porušil použitím amerických zbraní mezinárodní právo
Ilustračí foto
13. května 2024 - 07:22

Administrativa prezidenta Bidena uvedla, že izraelské použití zbraní dodaných USA v Gaze bylo pravděpodobně porušením mezinárodní humanitárního práva, ale válečné podmínky zabránily americkým úředníkům konstatovat toto s jistotou při konkrétních leteckých úderech, píše britský deník Standard.

Zjištění "rozumných" důkazů, které naznačují, že americký spojenec porušil mezinárodní právo při svém vedení války v Gaze, bylo zveřejněno ve shrnutí zprávy, která má být předložena Kongresu. Jedná se o nejsilnější takové prohlášení od Bidena a jeho administrativy.

Nicméně skutečnost, že USA nemohly okamžitě spojit konkrétní americké zbraně s jednotlivými údery izraelských sil v Gaze, může administrativě poskytnout určitý prostor pro budoucí rozhodnutí o tom, zda omezit dodávky útočných zbraní Izraeli, informuje deník The Standard.



Toto první hodnocení svého druhu, které bylo vyžadováno spolustraníky prezidenta Bidena v Kongresu, přichází po sedmi měsících leteckých úderů, pozemních bojů a omezení pomoci, které si vyžádaly životy téměř 35 000 Palestinců, většinou žen a dětí.

Ačkoliv americkým úředníkům se nepodařilo získat všechny informace o konkrétních úderech, "vzhledem k významné závislosti Izraele na amerických obranných systémech je rozumné posoudit, že obranné systémy byly izraelskými bezpečnostními silami použity od 7. října v případech, které nejsou v souladu s jejich povinnostmi podle mezinárodního humanitárního práva nebo s osvědčenými postupy pro minimalizaci škod na civilistech," uvedla zpráva.

Psali jsme:

Přestože izraelská armáda disponuje zkušenostmi, technologiemi a know-how potřebnými k minimalizaci škod na civilistech, "výsledky na místě, včetně vysokého počtu civilních obětí, vyvolávají zásadní otázky, zda IDF používá tyto prostředky účinně ve všech případech," uvádí se dále ve zprávě.

(hýbl, The Standard, repro: red.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?