Jan Schneider: Jak se Právu povedla anekdota

zprávy

V pondělí 6.února 2023 Právo publikovalo článek „Nezabiju Zelenského, slíbil prý Putin“. Ocitujme si z něj bez jakýchkoliv zásahů celou příslušnou pasáž, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jan Schneider: Jak se Právu povedla anekdota
Jan Schneider
10. února 2023 - 04:20

Šéf Kremlu Vladimír Putin měl slíbil loni krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu Naftalimu Bennettovi, izraelskému expremiérovi, že nezabije ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Bennett, jenž před více než půl rokem opustil funkci šéfa kabinetu, to podle portálu listu The Times of Israel řekl izraelské televizi. V rozhovoru zveřejněném v sobotu vylíčil podrobnosti ze své cesty do Moskvy o šabatu na začátku března 2022, kterou podnikl ve snaze pomoci zprostředkovat mírovou dohodu mezi oběma stranami. Sdělil, že při jednání s ruským prezidentem se přímo otázal Putina na osud Zelenského.



Věděl jsem, že je Zelenskyj v ohrožení, že je v bunkru. Asi po třech hodinách (jednání) jsem se zeptal: Poslyšte, jak to je, máte v úmyslu zabít Zelenského?“ zavzpomínal Bennett v rozsáhlém rozhovoru, který zveřejnil také na svém kanálu Youtubu.

„Nezabiju Zelenského,“ odpověděl mu prý na to ruský prezident. Bennet se prý pak chtěl ujistit, že to dobře pochopil, a Putina požádal, aby to potvrdil.

„Potřebuji si to ujasnit. Dáváte mi slovo, že Zelenského nezabijete?“ otázal se ho prý. A Putin znovu slíbil, že nemá v úmyslu zabít Zelenského, řekl izraelský politik. Dodal, že ještě z Moskvy, při cestě z Kremlu na letiště, volal Zelenskému, který údajně „seděl v bunkru“, a sdělil mu, že mu nehrozí smrt. „Jste si jistý?“ reagoval prý Zelenskij. A Bennett mu odpověděl: „Stoprocentně!“



Nebojím se

Expremiér také uvedl, že po jeho ujištění se Zelenskij během několika hodin „vrátil do své kanceláře a natočil video, ve kterém řekl: Nebojím se!“

Portál Ukrajinska pravda, který o Bennettově rozhovoru také informoval, napsal, že izraelský premiér „kvůli jednání s Putinem porušil šabat“. Dodal, že se zmíněný rozhovor v Kremlu uskutečnil zřejmě 5. března loňského roku. Zároveň upozornil, že první památné video, které Zelenkij zveřejnil v prvních dnech války, bylo natočeno až 7. března. „Zůstávám v Kyjevě. Na Bankové (ulice, kde sídlí prezidentský úřad). Neschovávám se! A nikoho se nebojím!“ prohlásil tehdy prezident.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif