Jsme na pokraji jaderné války?

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin v nedávné záplavě plamenných řečí oznámil, že Rusko plánuje rozmístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku – precedens, který nebyl vytvořen od poloviny 90. let, píše v komentáři na Agoravox Dr.Salem Alketbi.

Jsme na pokraji jaderné války?
Ilustrační foto
22. dubna 2023 - 06:20

Ruská státní média uvedla, že prezident Putin prohlásil, že manévr neporušil dohody omezující šíření jaderných zbraní, a přirovnal jej k umístění amerických jaderných zbraní v Evropě.

Prezident Putin také řekl, že Moskva si zachová kontrolu nad svými zbraněmi a že do Běloruska již bylo posláno jen několik raketových systémů Iskander, které jsou schopné odpálit jaderné zbraně, to oznámil Vladimír Putin poté, co se 18 zemí dohodlo, že dodá Ukrajině minimálně jeden milion dělostřeleckých granátů.


Navíc poznámky náměstkyně britské ministryně obrany Annabel Goldie ohledně dodávek munice s ochuzeným uranem na Ukrajinu vyvolaly reakci prezidenta Putina, že Rusko by mělo zasáhnout, pokud Západ začne na Ukrajině používat jaderné komponenty.

I když by se mohlo zdát, že tyto kroky eskalují stávající napětí mezi Ruskem a Západem, pozorovatele zneklidnily poznámky Alexandra Lukašenka, běloruského prezidenta a stoupence Kremlu. Tvrdil, že západní pomoc Ukrajině zvyšuje pravděpodobnost jaderného konfliktu a že hrozící jaderné války se obává.

Vyzval k „příměří“ a neomezeným rozhovorům mezi Moskvou a Kyjevem. Existuje několik známek k tomu, že konec války na Ukrajině je nepravděpodobný. To znamená další eskalaci a potenciální jaderný konflikt, kterému se nelze vyhnout kvůli špatnému posouzení situace.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že konfrontace mezi Ruskem a Západem je totální válkou v každém smyslu tohoto slova. Varoval před vleklou válkou, což vysvětluje rozmístění ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku v očekávání jakéhokoli budoucího vývoje konfliktu.

Zpráva britského ministerstva obrany také uvádí, že prezident Vladimir Putin plánuje naverbovat 400.000 dalších vojáků pro válku na Ukrajině. Přípravy jsou zaměřeny spíše na motivaci dobrovolníků, než na pouhé spoléhání se na odvody, aby nahradily deficit ruských vojáků na Ukrajině.



Důkazy naznačují, že Rusko očekává, že vojenský konflikt na Ukrajině bude trvat delší dobu. Dmitrij Poljanskij, stálý představitel Ruska při OSN, potvrdil, že konflikt na Ukrajině se neblíží mírovému řešení kvůli nedostatku diplomatického úsilí západních zemí.

Ruský zástupce zdůraznil, že jeho země je připravena zapojit se do vážných diskusí o dosažení svých vojenských cílů jinými prostředky, ale že Západ neprojevuje zájem a Rusko musí vojensky pokročit. Z tohoto prohlášení vyplývá, že Rusko může souhlasit s projednáváním návrhů, jako je neutralita Ukrajiny během jednání, ale že nevidí jinou možnost než pokračovat ve válce.

To vyvolává otázky o schopnosti Ruska ekonomicky vydržet válku a odolat taktice dlouhodobého opotřebovávání Západu. Může se Rusko uchýlit k plánu náhlé vojenské eskalace, za použití taktických jaderných zbraní nebo jinak, aby tlačilo na Západ, aby přestal bojovat? V sázce je bezohledné zacházení s myšlenkou jaderné války všemi zúčastněnými aktéry.


Odborníci a pozorovatelé tvrdí, že jaderná válka je nepravděpodobná proto, že zúčastněné strany si uvědomují její nebezpečí a ničivé důsledky. Chápou, že jaderné zbraně se používají hlavně jako odstrašující prostředek a že je obtížné je efektivně použít. Tento předpoklad se však hroutí ve výjimečných situacích, jako jsou vzájemná nedorozumění.

Opakované signály Putina a jeho blízkých spolupracovníků ohledně jaderných zbraní odrážejí pravdu, že Kreml musel studovat možnosti použití jaderných zbraní a přesně identifikovat okolnosti a scénáře, za kterých by mohly být použity. Západní armády udělaly totéž.

Scénář tedy není zcela nemožný, ale co nebylo prozkoumáno, jsou případy, kdy se věci pokazí, jako jsou chybné výpočty, které by mohly válku zvrhnout v jadernou válku. Tyto situace čas od času vznikají a jsou izolované od běžných výpočtů akce a reakce.

Přestože tyto scénáře zůstávají za současných okolností poměrně vzdálené, nelze je zcela vyloučit. Toto je nebezpečí, které je třeba vzít v úvahu, protože svět by se mohl probudit s jadernou katastrofou, za kterou budou všichni nevyhnutelně platit, jak Východ, tak Západ.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif